ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League: Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου

Super League: Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των γηπέδων της Super League μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, αλλά για να ανοίξουν ξανά θα πρέπει να τηρηθούν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις.

Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας ήταν το θέμα που απασχόλησε τους πάντες την Δευτέρα (11/12) και όχι άδικα.

Η δολοφονική επίθεση οπαδών πριν από λίγες ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ανακοινώνει το μεσημέρι της Δευτέρας μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Τιο βασικότερο είναι πως όλα τα γήπεδα της Super League θα παραμείνουν κλειστά για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως ουδεμία ποδοσφαιρική αναμέτρηση της μεγάλης κατηγορίας θα έχει κόσμο στις εξέδρες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ στη συνέχεια διευκρίνησε την κατάσταση για τα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και αυτά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως τα γήπεδα θα ανοίξουν de facto στις 12 Φλεβάρη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται τρεις σημαντικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα εξεταστεί η τήρηση των ακόλουθων κανόνων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
  2. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  3. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Με όλα τα στοιχεία η κυβέρνηση σήμερα στον Άρειο Πάγο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπάρξει στοχευμένη δράση για την εξάλειψη του φαινομένου με νέες παρεμβάσεις, οι οποίες καθίστανται «απολύτως δίκαιες και αναγκαίες».

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα μεταβούν, την Τρίτη (12/12) στον Άρειο Πάγο για να ζητήσουν από την Εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εντοπισμός όλων των φυσικών και ηθικών αυτουργών εγκλημάτων στο χώρο του αθλητισμό αλλά και η αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων.

Μάλιστα οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές και θα στείλουν μήνυμα μηδενικής ανοχής σε αντίστοιχα φαινόμενα.

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.

Σχετικές ειδήσεις