ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: «Κηλίδα» η υπόθεση της Βαλίεβα – Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον

Καμίλα Βαλίεβα
AP Images

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η υπόθεση της Καμίλα Βαλίεβα αποτελεί μια «κηλίδα» στους αγώνες του Πεκίνου, με τον έναν να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον.

Η 15χρονη Ρωσίδα έγραψε ιστορία στο καλλιτεχνικό πατινάζ με το τετραπλό άξελ, ωστόσο γρήγορα το όνομα της βρέθηκε στην επικαιρότητα για τελείως διαφορετικό λόγο.

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας κι έκτοτε οι υπεύθυνοι ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Η διαμάχη καλά κρατεί, μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού δικαστηρίου (CAS) να της επιτρέψει να αγωνίζεται στο Πεκίνο. Όπως και να έχει η υπόθεση αποτελεί «κηλίδα» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κι άπαντες προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (RUSADA) έριξε ξανά ευθύνες στο εργαστήριο της Στοκχόλμης, στο οποίο στέλνονται τα δείγματα για ανάλυση, καθώς η Ρωσία δεν έχει διαπιστευμένο εργαστήριο. Η RUSADA υποστηρίζει ότι είχε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι θα δωθεί προτεραιότητα στο τεστ της Βαλίεβα, ωστόσο οι ανακοινώσει των αποτελεσμάτων έγιναν στις 7 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του ντόπινγκ (WADA) κατηγόρησε τη RUSADA ότι δεν ζήτησε από το εργαστήριο να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να γίνει ανάλυση στο δείγμα της Βαλίεβα πριν από τους αγώνες.

Δεν θα γίνει απονομή αν η Βαλίεβα πάρει μετάλλιο

Η ΔΟΕ, η οποία με την ασάφεια που επικράτησε στο θέμα δέχθηκε έντονη πίεση κι αμφισβήτηση, γνωστοποίησε λίγο μετά την απόφαση του CAS ότι δεν θα γίνει τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό αγώνισμα στο οποίο η 15χρονη είχε κατακτήσει με την ομάδα της Ρωσίας το χρυσό μετάλλιο, ενώ το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση που η Βαλίεβα βρεθεί στο πόντιουμ στο ατομικό αγώνισμα των Γυναικών.

«Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για το ομαδικό αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία έχει θετικό δείγμα Α, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί από την άλλη πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεν θα γίνει απονομή αν η Βαλίεβα πάρει μετάλλιο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανατροπή με την Βαλίεβα - Μπορεί να αγωνιστεί αποφάσισε το CAS

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη η Βαλίεβα

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανακοινώθηκε και επίσημα το ντόπινγκ της Βαλίεβα – Το παρασκήνιο