ΣΠΟΡ

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ασημένια» με συρτάκι στην Ντόχα - Νέο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ασημένια» με συρτάκι στην Ντόχα - Νέο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!
AP Photos

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο τεχνικό σόλο, Ευαγγελία Πλατανιώτη κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα. 

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μετά το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, κατέκτησε ένα ακόμα μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα.

Με μια εξαιρετική προσπάθεια υπό τους ήχους του Ζορμπά, η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε το ασημένιο και έγραψε ιστορία για την Ελλάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συγκέντρωσε 253.2833 βαθμούς και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο ελεύθερο πρόγραμμα, φτάνοντας συνολικά τα τέσσερα παγκόσμια μετάλλια στην καριέρα της.

Το χρυσό κατέκτησε η Καναδή Ζακλίν Σιμονό (264.8207 βαθμοί) που αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Βασιλίνα Καντόνσκα, με την Βασιλική Αλεξανδρή που εκπροσώπησε την Αυστρία να μην τα καταφέρνει (είχε την καλύτερη επίδοση των προκριματικών) και να καταλαμβάνει την 6η θέση.

Η πρώτη οκτάδα του τελικού στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο γυναικών:

1. Ζακλίν Σιμονό (Καναδάς) 264.8207 βαθμοί

2. Ευαγγελία Πλατανιώτη (ΕΛΛΑΔΑ) 253.2833

3. Βασιλίνα Χαντόσκα (Ουδέτερη) 245.1042

4. Χουιγιάν Σου (Κίνα) 244.2251

5. Κλάρα Μπλέγερ (Γερμανία) 230.8894

6. Βασιλική Αλεξανδρή (Αυστρία) 222.8938

7. Γιασμίνε Βερμπένα (Σαν Μαρίνο) 207.5209

8. Μαρλούς Στεενμπέεκ (Ολλανδία) 207.0979

Η επιτυχία της Ευαγγελίας Πλατανιώτη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Τεχνικό Σόλο.

Εκεί όπου με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα και θέμα της χορογραφίας της με τίτλο «Black Raven» (σ.σ. μαύρο κοράκι), σε μουσική από το «Dance of death» και βαθμό δυσκολίας 38.9000 (υψηλότερο από όλες) κατάφερε να ξεπεράσει και την βαθμολογία των προκριματικών.

Απέσπασε 101.6500 στην καλλιτεχνική εντύπωση και 171.3133 στην εκτέλεση για να φτάσει στο σύνολο τους 272.9633 βαθμούς, με τους οποίους ξεπέρασε τους 270.1901 των προκριματικών.

Ποια είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ το 2017 έλαβε μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης «Νοmads».

Η Ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε τον αθλητισμό από μικρή ηλικία και συγκεκριμένα με το μπαλέτο και τη ρυθμική. Αργότερα στράφηκε στην καλλιτεχνική κολύμβηση μετά από παρότρυνση των γονιών της.

Όπως είχε σημειώσει η Πλατανιώτη σε συνέντευξή της παλαιότερα «το άθλημα μας απαιτεί πολλά ήδη προπόνησης καθώς και πολλές ικανότητες. Τόσο στο γυμναστήριο όσο και στο νερό κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσική κατάσταση, αντοχή, ευλυγισία, γιόγκα, μπαλέτο, ακροβατική, τρέξιμο, κολύμπι αερόβιας και αναερόβιας μορφής. Ανάλογα με την περίοδο προετοιμασίας και το τι χρειαζόμαστε περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή βγαίνει το πρόγραμμα προπόνησης».

Η ίδια είχε ομολογήσει μάλιστα ότι μία προπόνηση μπορεί να διαρκεί από 6 μέχρι και 12 ώρες την ημέρα.

Οι διακρίσεις και ο Covid

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2007. Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτούς του Λονδίνου, αγωνίστηκε στο ντουέτο με την Δέσποινα Σολωμού και κατέλαβαν την όγδοη θέση.

Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου συμμετείχε με την Εβελίνα Παπάζογλου, κατετάγησαν στη δέκατη θέση. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν πάντα σταθερή στους μεγάλους αγώνες με αρκετά καλά πλασαρίσματα.

Το 2021 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς και το Χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο της ίδιας διοργάνωσης.

Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά ήταν έτοιμη μαζί με τη Δέσποινα Παπάζογλου για μία ακόμη Ολυμπιακή συμμετοχή. Ωστόσο, τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν στην Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης να λάβει μέρος στους αγώνες.

Το 2022 η Ευαγγελία Πλατανιώτη σημείωσε τη μεγαλύτερη - μέχρι τότε - επιτυχία της καριέρα της, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Η δημόσια δυσαρέσκεια

Την ίδια χρονιά, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης κατέλαβε την τέταρτη θέση. Δεν ήταν όμως ευχαριστημένη και εξέφρασε μέσω ανάρτησης στα social media τα παράπονά της για τον τρόπο που βαθμολογήθηκε. «Ήρθα στη Ρώμη για το χρυσό, γιατί ξέρω τι αξίζω ή γιατί μπορώ να παλέψω. Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν ντροπιαστικό για το άθλημα... Ας συγκρίνουμε..!

Εδώ είναι το 3ο και 4ο. Δυστυχώς ο καμέραμαν ξέχασε "κατά λάθος" να δείξει καθαρά τα κάθετά μου. Αλλά και έτσι, μπορείς να δεις κάτι. Είμαι περισσότερο από υπερήφανη για την απόδοσή μου, γιατί ήδη γνωρίζω την αξία μου.

Το fairplay είναι μια άγνωστη λέξη για αυτό το άθλημα», ανέφερε εμφανώς ενοχλημένη η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

Η Ελληνίδα αθλήτρια άφησε αιχμές και μετά την πέμπτη θέση που κατέλαβε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα. «Ήταν αρκετά δύσκολος αυτός ο αγώνας για εμένα, γιατί δεν είχα τη στήριξη που θα ήθελα και αναγκάστηκα να βρω μόνη μου τους χορηγούς», δήλωσε στην ΕΡΤ. «Η χορογραφία, επειδή κατά τη διάρκεια της χρονιάς προσπαθούσα να είμαι σε επαφές και να κανονιστεί το κομμάτι της προετοιμασίας με τις Ισπανίδες προπονήτριες, έγινε τον τελευταίο μήνα. Όλοι οι αθλητές για να έρθουμε εδώ πέρα δουλεύουμε τουλάχιστον έναν χρόνο για να παρουσιάσουμε τη χορογραφία, εμένα όλη αυτή η δουλειά μου ήταν ενός μήνα».

Σχετικές ειδήσεις