ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου: Αποκλεισμός των τρανς αθλητών που έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου

Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου: Αποκλεισμός των τρανς αθλητών που έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου
Getty Images/Φωτογραφία Αρχείου

Στίβος: Οι αυστηρότεροι κανόνες που ορίζονται στα αθλήματα του στίβου επηρεάζουν αθλητές όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ. Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, αλλά και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, που τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. 

Τον αποκλεισμό των transgender αλλά και των διεμφυλικών αθλητών αποφάσισε το Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου από άνδρα σε γυναίκα, μετά την εφηβεία.

Παράλληλα το Συμβούλιο ψήφισε τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (διεμφυλικοί) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Οι αυστηρότεροι κανόνες που ορίζονται στα αθλήματα του στίβου επηρεάζουν αθλητές όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ. Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, αλλά και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, που τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Όπως εξήγησε ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Η απόφαση πάρθηκε από τη γενική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας, αλλά δεν λέμε όχι για πάντα», ενώ προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το θέμα.

Ο ρόλος της ομάδας εργασίας

Η ομάδα θα περιλαμβάνει έναν ανεξάρτητο πρόεδρο, τρία μέλη του Συμβουλίου της World Athletics, δύο αθλητές από την Επιτροπή Αθλητών, αθλητή ή αθλητρια τρανσέξουαλ, τρεις εκπροσώπους από τις Ομοσπονδίες μελών καθώς και εκπροσώπους από το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Αρμοδιότητα της ομάδας αυτής θα είναι να συμβουλεύεται τους διεμφυλικούς αθλητές κυρίως, να ζητά τη γνώμη τους για τα αγωνίσματα στίβου και να ερευνά επιπρόσθετα ό,τι χρειάζεται ενώ θα μπορεί να υποβάλλει και συστάσεις στο Συμβούλιο.

Ο Κόε πρόσθεσε πως «Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν αφορούν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε οτι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από όλες τις άλλες εκτιμήσεις».

«Θα μας καθοδηγεί πάντα σ' αυτό το ζήτημα, η οποία αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, θα επανεξετάσουμε τη θέση μας, αλλά πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της κατηγορίας των γυναικών στον στίβο είναι υψίστης σημασίας», κατέληξε.