ΣΠΟΡ

Στίβος: Άρθηκε ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την World Athletics, μετά από οκτώ χρόνια!

Στίβος
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, FILE

Στίβος: Η World Athletics αποφάσισε, έπειτα από σχετική ψηφοφορία, τον τερματισμό του αποκλεισμού της ρωσικής ομοσπονδίας.

Αξίζει, βέβαια, να υπογραμμίσουμε ότι Ρώσοι αθλητές, όπως κι οι Λευκορώσοι, παραμένουν εκτός από τους διεθνείς αγώνες. Ο αποκλεισμός αυτός είναι διαφορετικός κι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή (23/3) άρση αφορά τον αποκλεισμό της RusAF από το 2015, μετά την ανακάλυψη μαζικού και κρατικά χρηματοδοτούμενου ντόπινγκ και σχετικών συγκαλύψεων.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της WA, Ρούνε Άντερσεν, δήλωσε ικανοποιημένος με τη «νέα κουλτούρα χρηστής διακυβέρνησης και μηδενικής ανοχής για το ντόπινγκ σε ολόκληρο τον οργανισμό» κι έτσι το Συμβούλιο της WA προχώρησε στην ψηφοφορία που οδήγησε και στην άρση του αποκλεισμού.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες Ρώσοι αθλητές είχαν το ελεύθερο να αγωνιστούν ως ουδέτεροι εάν μπορούσαν να δείξουν ένα υπόβαθρο χωρίς ντόπινγκ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, οδήγησε στον αποκλεισμό τους πριν από 13 μήνες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Στίβου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμωρία Ρώσων και Λευκορώσων θα παραμείνει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Σχετικές ειδήσεις