ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η «προίκα» στον ΟΠΑΠ, η εκμετάλλευση των ομάδων και ο πανικός μιας γενικευμένης αντίδρασης

Η «προίκα» στον ΟΠΑΠ, η εκμετάλλευση των ομάδων και ο πανικός μιας γενικευμένης αντίδρασης

Οι Τσέχοι εξακολουθούν να κάνουν τους… Κινέζους, αλλά τρέμουν ένα «μποϊκοτάζ» από τους οπαδούς των μεγάλων ομάδων

Με την «προίκα» της κυβέρνησης για την ελεύθερη και... δωρεάν χρησιμοποίηση των αγώνων των ελληνικών ομάδων στα κουπόνια του «Πάμε Στοίχημα» πορεύεται εδώ και πολλά χρόνια η ΟΠΑΠ Α.Ε.

Μια «προίκα» που συχνά - πυκνά οι διοικήσεις των ελληνικών ομάδων και των διοργανωτριών αρχών των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, επιχείρησαν να αμφισβητήσουν ανοικτά και το έπραξαν, πλην όμως, έπεφταν πάνω στη σθεναρή αντίσταση των αρμόδιων Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το 2002, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε ξεκαθαρίσει προς τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ σε συνάντηση που είχε μαζί τους, παρουσία των Σωκράτη Κόκκαλη, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ευάγγελου Μυτιληναίου, ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί καμία συζήτηση για την εκχώρηση ποσοστού από το προκαθορισμένο στοίχημα, καθώς -όπως έλεγε- ο ΟΠΑΠ δεν αποδίδει ανάλογα δικαιώματα στις ξένες ομάδες που συμμετείχαν στο κουπόνι.

Ακριβώς αυτή η αντίληψη φαίνεται να επικρατεί ακόμα και σήμερα, μόνο που μια στοιχειώδης διαφορά, έρχεται για να ανατρέψει την τότε ασκούμενη πολιτική του κ. Βενιζέλου και των διαδόχων του, τα επόμενα πολλά χρόνια, στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ΟΠΑΠ, πλέον, δεν είναι κρατικός και η αντίληψη που φέρεται να επικρατεί στις τάξεις της νέας διοίκησης του Οργανισμού, αποτελούμενη στη συντριπτική πλειοψηφία της από τους Τσέχους της Emma Delta, μοιάζει πραγματικά ως... κρατικοδίαιτη, καθώς εμφανίζεται «γαντζωμένη» πάνω στα κεκτημένα της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και ήδη κινείται προς κατεύθυνση ολοκληρωτικής συρρίκνωσης των επενδύσεων στον ελληνικό αθλητισμό.

Ήδη, οι προτάσεις για τις χορηγίες της νέας αγωνιστικής περιόδου, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από ομάδες και Ενώσεις, περικόπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, με την ΟΠΑΠ Α.Ε. να κάνει πράξει την εφαρμογή μιας πολιτικής περικοπών, αν και τα έσοδά της από τη χρησιμοποίηση και των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση.

Γι' αυτό και κύβος ερρίφθη από την πλευρά των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, σε πρώτη φάση, αλλά ακόμα και από τη Super League και τον ΕΣΑΚΕ σε δεύτερη, που ήδη δρομολογούν μια σειρά από ενέργειες με μοναδικό στόχο, να θεσπιστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα σταματήσει η «δωρεάν» εκχώρηση του δικαιώματος συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα... υπέρ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και θα καθοριστεί η απόδοση ποσοστού από τον τζίρο του παιχνιδιού που θα κυμαίνεται από 5% έως 10%.

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ θα καλέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη νέα διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. και εκεί θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει από την πλευρά των Τσέχων έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς των ελληνικών ομάδων στην επιτυχία του «Πάμε Στοίχημα», άρα και απόδοση ανάλογης αυτής από τα έσοδα, ή θα κινηθούν νομικές διαδικασίες διεκδίκησης ποσοστών και μάλιστα με την αναδρομική ισχύ από το 2006 και μέχρι σήμερα.

Και τη στιγμή που η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει ήδη ουκ ολίγα ανοικτά μέτωπα, καθώς εντείνονται και οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη άρση του μονοπωλίου, το τελευταίο που θα έπρεπε να ήθελαν οι Τσέχοι στην παρούσα φάση, είναι να τους προκύψει και ένα εσωτερικό «μποϊκοτάζ» από τους οπαδούς των κορυφαίων ελληνικών ομάδων που κατά πλειοψηφία αποτελούν και το πιο ενεργό κομμάτι της πελατείας τους στο «Πάμε Στοίχημα».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά αγώνας των ομάδων για την απόδοση ποσοστού από το «Πάμε Στοίχημα»

Ο ΟΠΑΠ «στέλνει» τις ελληνικές ομάδες στις ξένες στοιχηματικές εταιρίες