ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ματς τακτικής και… σκάκι

Ματς τακτικής και… σκάκι
Ο Κώστας Παταβούκας μίλησε στο Onsports για τα ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» από την εποχή που αγωνιζόταν ακόμη...

Ο Κώστας Παταβούκας μίλησε στο Onsports για τα ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» από την εποχή που αγωνιζόταν ακόμη, αλλά και για το φετινό τελικό στο Ελληνικό.

Μπάσκετ τακτικής και… σκάκι από την πλευρά των κορυφαίων προπονητών στην Ευρώπη, Ομπράντοβιτς και Ιβκοβιτς, αναμένεται να δούμε στο φετινό τελικό Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Παταβούκας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, εκτελεί χρέη Ειδικού Γραμματέα για θέματα Διατροφής και Άθλησης.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού μίλησε στο Onsports για τα ντέρμπι της δικής του εποχής, για τις διαφορές και ομοιότητες των προπονητών των «αιωνίων» και τη μάχη που αναμένεται να δοθεί τόσο από τους πάγκους, όσο και από τους παίκτες στο φετινό τελικό στο Ελληνικό. Προγνωστικά απέφυγε να δώσει, δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως, «το πνεύμα του νικητή σμιλεύεται, δεν είναι κάτι το οποίο αγοράζεις. Και αυτό ο Παναθηναϊκός το έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με ποιότητα και διψάει για τίτλο. Θα είναι ένα ματς που θα κριθεί στην τακτική, στις λεπτομέρειες και τα προγνωστικά περισσεύουν».

Τι θυμάται από τις δικές του μάχες κόντρα στον Ολυμπιακό:

«Βασικά την ατμόσφαιρα. Ήταν ματς πολύ μεγάλης έντασης και πίεσης. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Άλλωστε έτσι κυλούσε όλη η χρονιά, διότι αυτός ο ανταγωνισμός κυριαρχούσε από την πρώτη μέρα που ξεκινούσε η προετοιμασία. Δεν ησυχάζαμε ποτέ, για να πω την αλήθεια. Πάντα υπήρχε πολύ μεγάλος φανατισμός. Εμείς τότε, προσπαθούσαμε να κάνουμε την υπέρβαση, αυτό που κάνει τώρα ο Ολυμπιακός. Διαρκώς μας απασχολούσε ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι κάνει ο αιώνιος».

Το ματς που του έχει μείνει στο μυαλό: «Ο πέμπτος τελικός το 1999, όπου νικήσαμε μέσα στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν μια δικαίωση όλων των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν μια κορύφωση. Από κει και πέρα, κάθε ματς είχε τα δικά του σημαντικά πράγματα. Πάντως, ήταν ωραία παιχνίδια, παίζαμε καλό μπάσκετ και η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική».

Γενικά για τα ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων»: «Είναι μεγάλα ματς και αποτελούν την επικεφαλίδα της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και όσα χρόνια και να γυρίσεις πίσω, αυτά πάντα σου μένουν. Είναι σημαντικά παιχνίδια και έτσι όπως έχει γίνει το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εκείνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι τα καλύτερα και από πλευράς ποιότητας. Πλέον έχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα, μεταξύ των δύο ομάδων και των υπολοίπων στην Α1. Μάλιστα φέτος ζήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας Μεσογειακής Λίγκας, η οποία έβαλε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στη σκέψη να φύγουν από το ελληνικό πρωτάθλημα και να παίξουν σε ένα άλλο πιο ανταγωνιστικό».

Τα προγνωστικά του για το φετινό τελικό: «Θα είναι ένα ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Είναι επισφαλές να κάνεις προγνωστικά. Ο Παναθηναϊκός

έρχεται ως πρωταθλητής Ευρώπης και αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα. Δηλαδή, εν όψει του ντέρμπι διαθέτει μια σειρά από πράγματα που είναι απαραίτητα, πριν από ένα τέτοιο ματς. Όπως, ικανότητα, ποιότητα, καλή αγωνιστική κατάσταση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Περισσότερα στο onsports.gr