ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πρ. Μουσείου Ακρόπολης στο Newsbomb.gr: Οι δηλώσεις Τζόνσον ίσως είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής

Πρ. Μουσείου Ακρόπολης στο Newsbomb.gr: Οι δηλώσεις Τζόνσον ίσως είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, μίλησε στο Newsbomb.gr, για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε συνέντευξή του, δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενά του, ο κ. Παντερμαλής, τόνισε στο Newsbomb.gr πως πρόκειται για μία ανυπόστατη δήλωση, η οποία δεν βασίζεται σε κάποιο νομικό, επίσημο έγγραφο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το οποίο να επέτρεπε να αποσπάσει ο Έλγιν από το μνημείο, τα γλυπτά του.

«Από έρευνες που έγιναν στα αρχεία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν βρέθηκε και ούτε υπάρχει πουθενά. Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζεται στο λεγόμενο φιρμάνι αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ξηλώσει και να διαλύσει τον Παρθενώνα, αναφέρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δεν λέει ότι για να αφαιρέσουν τα αρχαία μπορούν να καταστρέψουν το μνημείο».

«Για κάθε μετακίνηση ή παραχώρηση αρχείων, έπρεπε να υπάρχει το έγγραφο του Σουλτάνου, διότι ήταν ο μόνος ο οποίος μπορούσε να αποφασίσει για την τύχη των αρχαίων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.

Σχολιάζοντας τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον, για το συγκεκριμένο ζήτημα, επεσήμανε πως «Είναι παράδοξο! Η τόσο κατηγορηματική δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά αυτό ίσως είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής».

«Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει όσα όπλα έχει, ούτως ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα», υπογράμμισε σχετικά με την στάση της χώρας μας, απέναντι στις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Το δηλητηριασμένο ροξ - Σκότωσε τον αρραβωνιαστικό της γιατί ήταν σεξουαλικά ανίκανος