ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αναστασία Σεμενλίδη: Η οικονομολόγος που απελευθερώνει χρώματα και φαντασία σε βότσαλα

Η αγαπημένη φωτογραφία της Αναστασίας Σεμενλίδη την στιγμή που δημιουργεί
Η αγαπημένη φωτογραφία της Αναστασίας Σεμενλίδη την στιγμή που δημιουργεί

Η οικονομολόγος που αξιοποίησε το χρόνο της στη μεγάλη καραντίνα και έγινε καλλιτέχνις

H Αναστασία Σεμενλίδη είναι οικονομολόγος αλλά το DNA της είναι άκρως καλλιτεχνικό. Πάντα είχε έφεση στη δημιουργία αλλά πέρυσι στην μεγάλη καραντίνα άρχισε να κάνει κατασκευές με βότσαλα.

Μέσα σε ένα χρόνο εξελίχθηκε και κάνει τρομερά έργα τέχνης. Πίνακες πολύχρωμοι που απεικονίζουν ανθρώπους φτιαγμένους από πέτρα.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για την έφεσή της στην τέχνη, για την «πρώτη ύλη» που τη συλλέγει από την παραλία, αλλά και για το οικολογικό μήνυμα που στέλνει. Μάλιστα ο μόλις 2,5 χρονών γιος της της διαλέγει τα καλύτερα βότσαλα για να αποτυπώσει πάνω τους την πολύχρωμη φαντασία της.

Χειροτεχνίες με βότσαλα, πώς προέκυψε;

«Πάντα μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω και να κατασκευάζω χειροτεχνίες με διάφορα υλικά. Ήταν κάτι που έκανα στον ελεύθερο χρόνο μου. Τα βότσαλα προέκυψαν από μια ιδέα που είδα κάπου και θέλησα να φτιάξω ένα δώρο γάμου στη φίλη μου που παντρεύτηκε. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία και το αποτέλεσμα κι έτσι έφτιαξα κι άλλα δώρα στους φίλους για τον γάμο ή τη βάφτιση των παιδιών τους. Και σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι και με άλλα σχέδια, να τα ανεβάζω στο μέσα δικτύωσης και όταν είδα πως είχαν πολύ θετική ανταπόκριση αποφάσισα μετά από παρότρυνση του συζύγου μου να ασχοληθώ κάπως πιο επαγγελματικά».

Πώς μια οικονομολόγος ασχολήθηκε με αυτή την τέχνη;

«Πραγματικά δεν ξέρω! Από πολύ μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να κατασκευάσει κάτι με ότι υλικά είχα στα παιχνίδια μου αλλά δεν το κυνήγησα δυστυχώς να μπω σε κάποια σχολή Καλών Τεχνών να μάθω περισσότερα. Σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, δουλεύω τα τελευταία 9 χρόνια σε πολυεθνική εταιρία που κάνει έρευνα αγοράς και τον τελευταίο χρόνο κάπου μέσα στην καραντίνα και τον πολύ εγκλεισμό, ξεκίνησα να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα».

Τα υλικά από πού τα βρίσκετε;

«Τα υλικά τα βρίσκω στη φύση, μαζί με την οικογένειά μου ή τις φίλες μας καθόμαστε σε μια παραλία και συζητάμε και ψάχνουμε βοτσαλάκια που να ταιριάζουν στα σχέδια. Και τα ξύλα επίσης, σε βόλτες σε πάρκα που έχουν πέσει κάτω από τα δέντρα».

Έχουν όλα σας τα έργα οικολογικό πρόσημο;

«Τα περισσότερα ναι! Τα έχουμε συλλέξει από τη φύση. Δεν χρησιμοποιώ καθόλου πλαστικό επίσης. Και τα ξύλινα κάδρα που χρησιμοποιώ είναι κατασκευασμένα από ελληνική εταιρία κορνιζοποιείας στην Λάρισα».

Στο παιδί σας ποιο είναι το πιο αγαπητό έργο;

«Ο γιος μου που είναι 2,5 χρονών μου φέρνει συνεχώς βότσαλα που βρίσκει στην θάλασσα Του αρέσουν πολύ τα χρώματα και τα σχέδια με τις κούνιες στα κάδρα. Και όταν βλέπει τα κάδρα μου στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας φωνάζει "η μαμά μου τα έφτιαξα αυτά" και είναι τόσο συγκινητικό!».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσετε έναν πίνακα από βότσαλα;

«Χρειάζεται αρκετός, από την περισυλλογή που είπα, στην τοποθέτηση να ταιριάξεις τα βότσαλα, στον χρωματισμό τους και στη ζωγραφική των υπόλοιπων στοιχείων για να βγει το τελικό αποτέλεσμα».

Ποια είναι η διαδικασία;

Φτιάχνω κάποια σχέδια γενικά τα οποία τα δίνω σε βιβλιοπωλεία χονδρική πώληση. Όμως οι παραγγελίες φτιάχνονται όλες από την αρχή σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αγοραστή. Δηλαδή διαλέγουν κορνίζα, σχέδιο, χρώματα και κείμενο. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν φτιάχνω κάτι που θα δωρίσει κάποιος σε κάποιον κοντινό του φίλο, νονό, βαφτιστήρι, παππού και γιαγιά... και γράφουν τόσο συγκινητικά μηνύματα. Και σκέφτομαι τις αντιδράσεις τους όταν το ανοίξουν και θα λέει πχ ΕΊΣΑΙ Η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΓΙΑΓΙΑ! ΠΑΠΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ! ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΤΡΕΨΕΤΕ;

Συνδυάζει ζωγραφική και γλυπτική ουσιαστικά;

«Προς το παρόν όχι, είναι ζωγραφική. Στο σύντομο μέλλον θέλω να μάθω γλυπτική και κεραμική και να κατασκευάζω περισσότερες δημιουργίες από πηλό».

Είναι μια νέα μόδα;

«Νομίζω πως ναι! Στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένο. Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος προτιμά τις χειροποίητες δημιουργίες».

Τι έργο δουλεύεις αυτόν τον καιρό;

«Αυτό το διάστημα οι παραγγελίες μου έχουν να κάνουν φυσικά με τον Άγιο Βαλεντίνο που γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Οπότε τα κάδρα τώρα έχουν ζευγάρια, λόγια αγάπης και πολύ κόκκινο!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.