ΦΑΡΜΑΚΟ

Κικίλιας: Πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμο φάρμακο για την κυστική ίνωση

Κικίλιας: Πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης σε καινοτόμο φάρμακο για την κυστική ίνωση
Υπ.Υγ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/11/2019) στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, την έναρξη της διαδικασίας ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι ασθενείς με κυστική ίνωση σε νέο καινοτόμο φάρμακο.

Το αίτημα των ασθενών για άμεση διαπραγμάτευση τιμής και πρώιμη πρόσβαση σε φάρμακο το οποίο «παγώνει» τη νόσο, είχε κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξέλιξη. Πριν από δύο ημέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κοντοπίδης προχώρησε σε μια αναπάντεχη κίνηση, «κόβοντας το αλεξίπτωτο». Με σκοπό να ενισχύσει τη διεκδίκηση του φαρμάκου από τους ασθενείς στη χώρα μας, αρνήθηκε μεταμόσχευση στην Αυστρία, παρόλο που ειδοποιήθηκε πως βρέθηκε μόσχευμα.

«Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κοντοπίδη υπάρχει για όλους τους ασθενείς ο σεβασμός και η εκτίμηση για τη ρωμαλέα προσωπικότητά τους και την ψυχή που επιδεικνύουν. Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, βάλαμε ένα πλάνο για το πώς μπορούμε ως οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσουμε πραγματικά και όχι στα λόγια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση και πρόσθεσε:

«Έχω ήδη δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να έχουμε το φάρμακο Trikafta με πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης. Καλείται η εταιρεία να προσέλθει. Γίνεται ήδη σε άλλες χώρες. Θα γίνει διαπραγμάτευση, ούτως ή άλλως, στον ΕΟΠΥΥ για την τιμή του φαρμάκου. Όμως, για τους ασθενείς αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, να χορηγήσει το φάρμακο μετά από αίτημα της εταιρείας στον ΕΟΦ, γιατί αυτή είναι η νομοθεσία. Ο ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την τιμή του, όπως προβλέπεται. Η έρευνα και η τεχνολογία τρέχει και δίνεται μέσα από το συγκεκριμένο φάρμακο, μια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα θωράκισης της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση».

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, τη στελέχωση των ιατρείων που αφορούν τους ασθενείς με κυστική ίνωση, στο πλαίσιο των 2.500 προσλήψεων μονίμου προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά, τέλος, με τις μεταμοσχεύσεις, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας το θεσμικό πλαίσιο, η οργάνωση, η στρατηγική και η επικοινωνία. «Όσο πιο πολύς κόσμος γίνει κοινωνός, όσο πιο πολύς κόσμος αντιληφθεί πόσο μεγάλη σημαντικότητα έχει αυτό το δώρο ζωής, νομίζω τόσο πιο πολύς κόσμος θα ανταποκριθεί» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και στην παροχή δυνατοτήτων σε «κορυφαίους επιστήμονες χειρουργούς, που διαθέτει η χώρα και μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις