ΦΑΡΜΑΚΟ

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Πρωτοποριακή θεραπεία για την ηπατίτιδα Δ - Πρώτος ασθενής ένας 55χρονος

Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου
Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ηπατολογικό Ιατρείο Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ

Η ηπατίτιδα Δ είναι μια σπάνια μορφή της συγκεκριμένης νόσου, η οποία συνυπάρχει πάντα με την ηπατίτιδα Β και οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε στοχευμένη θεραπεία, όμως ένα νέο "ορφανό" φάρμακο που έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας μέσω του ΙΦΕΤ και του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Μέχρι τώρα, οι Έλληνες ασθενείς με ηπατίτιδα Δ δεν είχαν ελπίδα θεραπείας, αφού δεν υπήρχε φάρμακο για τη συγκεκριμένη μορφή, σε αντίθεση με την Β, που είναι πιο διαδεδομένη και αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Συνεπώς, μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος, βρίσκονταν αναπόφευκτα αντιμέτωποι με την κίρρωση του ήπατος.

Ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα, ο οποίος έλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία για την ηπατίτιδα Δ, είναι ένας 55χρονος από τη Θεσσαλονίκη. Το φάρμακο ήρθε στη χώρα μας χάρη στις προσπάθειες της υπεύθυνης του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένης Γιγή-Λαγοπούλου.

Το φάρμακο έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) τον Ιούλιο του 2020 και κυκλοφορούσε μόνο στις χώρες όπου έχει παρουσία η εταιρεία που το παρασκευάζει, δηλαδή στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Πέραν αυτών, η πρώτη χώρα στην οποία χορηγείται, είναι η Ελλάδα.

«Ο ασθενής είναι πολύ καλά στην υγεία του. Η πρώτη χορήγηση έγινε στις 13 Ιουλίου στο νοσοκομείο και, μάλιστα, στο χώρο της αναζωογόνησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφάλειας -παρουσία αναισθησιολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού- σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποια άμεση ανεπιθύμητη ενέργεια, κάποια αλλεργική αντίδραση. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες, έγινε εκπαίδευση του ασθενούς στη χορήγηση της ένεσης, ώστε στο εξής να την κάνει ο ίδιος στο σπίτι του», εξήγησε η υπεύθυνη του Ηπατολογικού Ιατρείου της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ και Επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας–Ηπατολογίας, Ελένη Γιγή-Λαγοπούλου, η οποία μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Ο 55χρονος ασθενής, που γνωρίζει από το 2003 ότι πάσχει από ηπατίτιδα Β και Δ, γνώριζε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεραπεία στοχευμένη για την ηπατίτιδα Δ. Ο ασθενής, λοιπόν, ήταν εκτεθειμένος και, αν δεν υποβαλλόταν στη νέα θεραπεία, σε κάποιο χρονικό διάστημα, θα κατέληγε με κίρρωση. Για την ηπατίτιδα Β υπήρχαν ήδη θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα στους ασθενείς. Για την ηπατίτιδα Δ δεν υπήρχε μέχρι τώρα στοχευμένη θεραπεία» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε η κυρία Γιγή, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε ενέσιμη μορφή και χορηγείται υποδόρια, καθημερινά. Η προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας είναι ένα έτος. Στην Ελλάδα ήρθε με τη διαδικασία της χορήγησης φαρμάκων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της οποίας υποβάλλεται αίτηση στον ΕΟΦ και εγκρίνεται τόσο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, για συγκεκριμένο ασθενή.

Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εξειδικευμένο ηπατολογικό κέντρο το οποίο, αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και εφόσον ο ασθενής πληροί τις ενδείξεις, θα προχωρήσει στην αίτηση. «Η απάντηση συνήθως έρχεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες και, ακολούθως, προχωρά η παραγγελία του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εγκρίσεις από τον ΕΟΦ και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δόθηκαν στις 20 Μαΐου. Πρέπει να ευχαριστήσω τις διοικήσεις, τόσο του ΕΟΦ όσο και του ΓΝΘ Ιπποκρατείου, για την αμέριστη συμπαράστασή τους» κατέληξε η κυρία Γιγή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ευλαμπία Ρέβη: Η δημοσιογράφος που συγκίνησε το πανελλήνιο – «Έσπασα γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι»