ΦΑΡΜΑΚΟ

Το clawback «απειλεί» την τρίτη αξιολόγηση

Το clawback «απειλεί» την τρίτη αξιολόγηση

Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας ανήκουν αρκετά θέματα από τα 95 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, για να «κλείσει» η τρίτη αξιολόγηση.

Η πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας, ήταν η πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, όπως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της κεντρικοποίησης των προμηθειών, της συγκρότησης φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRGs) κ.α.

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (19/09/2017), ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια και η συγκρότηση της Επιτροπής HTA. Στην ουσία, πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Επιτροπής Θετικής Λίστας, επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Ως προς την εφαρμογή των DRGs, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε προηγούμενο νομοσχέδιο πέρασε διάταξη για το Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Κοστολόγηση των νοσοκομειακών πράξεων. Το επόμενο διάστημα, το Κέντρο θα πρέπει να συγκροτηθεί, να αποκτήσει διοίκηση, ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως, όπως παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός, και σε αυτό εστίασαν τα τεχνικά κλιμάκια είναι τα δημοσιονομικά. «Κατά πόσον οι δαπάνες, είτε αυτές αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη, την εξωνοσοκομειακή και τη νοσοκομειακή, είτε αφορούν τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, κατά πόσον είναι εντός των στόχων, κατά πόσον υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα συγκράτησης και ελέγχου της δαπάνης αυτής, κατά πόσον τηρείται ο στόχος να μειώνεται σιγά- σιγά με ένα ποσοστό κάθε χρόνο το clawback» δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται πως έχει εκτοξευθεί, με τη φαρμακοβιομηχανία να υπολογίζει πως θα επιβαρυνθεί με 1 δισ. ευρώ συνολικά, από υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, σε ετήσια βάση. Με τα δεδομένα αυτά, η μείωση του clawback κατά 30% φέτος, όπως ορίζει το τρίτο μνημόνιο, καθίσταται αδύνατη.

Αυτός ακριβώς είναι και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν διαφαίνεται λύση, με πιθανές επιπτώσεις και στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το «καλό κλίμα» στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, όπως είπε ο κ. Ξανθός, φαίνεται πως δεν διατηρήθηκε στο θέμα του φαρμάκου. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν να έρθει άμεσα στη Βουλή το επιπλέον rebate 25% για τα καινοτόμα φάρμακα που εισέρχονται στη Θετική Λίστα, με αναδρομικά μάλιστα ισχύ. Πράγμα που όντως έγινε, αφού το υπουργείο Υγείας κατέθεσε σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, πάντως, -πέρα από την όποια συγκράτηση μπορούν να φέρουν διαρθρωτικά μέτρα όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κτλ.- είναι η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης για την κάλυψη των αναγκών του πολιτών, η οποία παραμένει «κλειδωμένη» και για το 2018 στο 1,945 δισ. ευρώ. Ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε χθες, ότι το σύστημα υγείας έχει πλέον μια πολύ οριακή χρηματοδότηση, με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες «νοικοκυρέματος», ώστε «διατηρώντας το ίδιο επίπεδο δαπανών να μπορέσουμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Αυτό είναι το στοίχημα. Παρ’ όλα αυτά, κατά την άποψή μου υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να σχεδιάσουμε το σύστημα υγείας και την προοπτική του πέραν του μνημονίου και πέραν της λιτότητας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις