ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Φρένο του ΣτΕ στην άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προέλευσης συμφέροντα

ΠΦΣ: Φρένο του ΣτΕ στην άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προέλευσης συμφέροντα

Το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων επαναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, περίπου ένα μήνα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τη διαβεβαίωση ότι θα αναζητηθεί νέα λύση, ως συνέπεια της απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η Νομική Υπηρεσία του ΠΦΣ απέστειλε έγγραφο στον υπουργό Υγείας, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, με θέμα τη «Νομική Γνωμοδότηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων μετά την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ». Στο έγγραφο τονίζεται ότι η αίτηση ακυρώσεως της απόφασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» έγινε δεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς μόνο δύο Σύμβουλοι μειοψήφησαν.

Επί της ουσίας, ο ΠΦΣ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην «α λα καρτ» εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία θα πρέπει να αποτελέσει (σε συνδυασμό με προγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφενός μεν οδηγό για την ελληνική Πολιτεία τα επόμενα χρόνια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, αφετέρου δε φρένο σε όσους ονειρεύονται (ή και ορέγονται) την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Στο έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνεται ότι, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέστησε σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συνταγματική επιταγή περί παροχής στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου εξασφαλίζεται μόνο από τους φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες των φαρμακείων τους, δοθέντος ότι όπως έχει δεκτό σε προηγούμενη απόφαση «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση» (ΣτΕ Ολομ. 229/2014).

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως «στις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στις Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία και Εσθονία από το 2020, αλλά και σε Τουρκία και Σκόπια, ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, απευθύνει για ακόμη μία φορά μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζοντας ότι «για τον κλάδο βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί απέναντι σε όλα τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, ότι το φαρμακείο, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν θα αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα αλλά ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόληψης».

Σχετικές ειδήσεις