ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε επανεξέταση ιδιοκτησιακού και ωραρίου στα φαρμακεία συμφώνησαν Ξανθός – ΠΦΣ

Σε επανεξέταση ιδιοκτησιακού και ωραρίου στα φαρμακεία συμφώνησαν Ξανθός – ΠΦΣ

Θετικά αποτιμά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για μία σειρά από θέματα που απασχολούν τον κλάδο του φαρμακείου.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ, Κυριάκου Θεοδοσιάδη, μετά το πέρας της συνάντησης: «Ο υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα το κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί και στην πράξη. Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας».

Τη συζήτηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, απασχόλησε κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, το θέμα των Μη (Υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Ως προς το θέμα της απελευθέρωσης ιδιοκτησιακού, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε –σύμφωνα με τον ΠΦΣ-, ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση, την οποία κατήργησε πρόσφατα το ΣτΕ, επιβλήθηκε στη χώρα μας και δεν περπάτησε διότι δεν προσέλκυσε επενδυτές. Ο ΠΦΣ πρότεινε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση η οποία θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου, αναφέρει ο ΠΦΣ.

Για το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει με τις διανυκτερεύσεις και τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού.

Ο κ. Θεοδοσιάδης έθεσε το θέμα της ενδεικτικής τιμής στα ΜΗΣΥΦΑ, τονίζοντας πως δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά, καθώς δεν υπάρχουν κανόνες για τη χονδρική τιμή, με τον υπουργό να συμφωνεί πως υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος, για τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να διασφαλισθεί η απόδοσή τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σχετικές ειδήσεις