ΦΑΡΜΑΚΟ

«Εθνική υπόθεση» η διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

«Εθνική υπόθεση» η διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Την ελληνική υποψηφιότητα για τη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μετά το Brexit, παρουσίασαν την Τετάρτη (09/08/2017) σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης και περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Το μήνυμα που έστειλαν από κοινού ήταν ότι η διεκδίκηση της μεταφοράς της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα πρέπει να είναι εθνική, υπεράνω των κομμάτων.

«Είναι μία εθνική υπόθεση η υποψηφιότητα, την οποία πρέπει να στηρίξουμε όλες και όλοι, ώστε να έχουμε μία πραγματική συστράτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δούρου, σημειώνοντας: «Δίνουμε μία μάχη για την υποψηφιότητα αυτή με πάρα πολλές καλές προϋποθέσεις, καθώς ο φάκελός μας, που έχουμε ετοιμάσει με τη βοήθεια εξαιρετικών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του ΕΟΦ, είναι πλήρης και επαρκής».

Η περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε πως θα προτείνει, τόσο στους αρχηγούς των κομμάτων όσο και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ενημερωτικές συναντήσεις για να είναι η επίτευξη αυτού του στόχου κοινή. «Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν χωράνε μικροπολιτικές, μικροκομματικές προσεγγίσεις, γιατί υπερβαίνει κομματικές στρατηγικές ή προσωπικές επιλογές. Στη σημερινή συγκυρία με την κρίση, με τις δοκιμασίες που υφίσταται η πατρίδα και οι συμπολίτες μας, νομίζω ότι αυτή η υποψηφιότητα πρέπει να είναι ένα κοινό διακύβευμα για όλους μας, χωρίς κομματικά στεγάνα» τόνισε η Ρένα Δούρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε διεξοδικά στο σύστημα ψηφοφορίας για την επιλογή της έδρας και επισήμανε πως η τελική απόφαση της ΕΕ θα είναι πολιτική. «Είναι κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολη η διεκδίκηση, καθώς διεκδικούν τον Οργανισμό 18 άλλες πόλες, σημαντικές» υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για θετική έκβαση της ελληνικής υποψηφιότητας. «Θεωρούμε ότι η υποψηφιότητά μας έχει σοβαρές πιθανότητες» εκτίμησε.

Ως προς τα κριτήρια για τη μετεγκατάσταση της έδρας που έχουν θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών, η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης διαβεβαίωσε πως διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των εργαζομένων του και των οικογενειών τους, όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη σύγχρονων, άμεσα λειτουργικών υποδομών, είτε πρόκειται για το κτήριο που μπορεί να φιλοξενήσει τον Οργανισμό, είτε για την προσβασιμότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόσβαση σε διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και την ύπαρξη πολύγλωσσων δομών για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. «Μιλάμε για σύγχρονες, άμεσα λειτουργικές υποδομές, για εύκολη προσβασιμότητα, καθώς και για ένα ασφαλές περιβάλλον» είπε η κ. Δούρου, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής υποψηφιότητας.

Στη συνέχεια, στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που λίγες από τις άλλες υποψηφιότητες μπορούν να αντισταθμίσουν: «Ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο και εξοπλισμένο κτήριο, το παλαιό κτήριο της φαρμακοβιομηχανίας Κεράνη, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σημαντικές προσφορές στο προσωπικό, πέρα απ' ό,τι η Αθήνα είναι μία από τις πιο ευχάριστες πόλεις να ζει κανείς στην Ευρώπη, το διπλωματικό τους στάτους, τη δυνατότητα των παιδιών τους να πηγαίνουν σε διεθνή σχολεία».

Αναφερόμενη στα οφέλη που θα έχει η μετεγκατάσταση του ευρωπαϊκού οργανισμού στη χώρα μας, κ. Δούρου τόνισε πως σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα απομακρύνεται ή τουλάχιστον οφείλει να απομακρυνθεί από τις λογικές της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων και των πολλών κέντρων και τις συζητήσεις περί κρατών-μελών παριών, καθώς και από την αναπαραγωγή ενός δημόσιου διαλόγου, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται η κρίση χρέους και οι πολιτικές δημοσιονομικών περιορισμών, σε συνδυασμό και με την κρίση δημοκρατίας. «Περνάμε, και αυτό ίσως είναι η πιο απτή θετική συνέπεια της υποψηφιότητάς μας, σε μία νέα εποχή, στην οποία η Ελλάδα έχει λόγο, άποψη, παρουσία με έναν τρόπο θετικό. Δίνουμε μία μάχη με θετικό πρόσημο» επισήμανε και κατέστησε σαφές: «Μιλάμε ότι η χώρα μας είναι μέρος ενός δημόσιου διαλόγου που έχει διευρυνθεί και δεν αφορά μονάχα τις πολιτικές λιτότητας. Αφορά το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών με όρους συνοχής, βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ τους το βασικότερο, ίσως, το δικαίωμα στην υγεία. Αυτό θέλουμε να υπηρετήσουμε, ανάμεσα στα άλλα, με τη δική μας υποψήφιοτητα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)