ΥΓΕΙΑ

Αύξηση προϋπολογισμού και διαχωρισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι γιατροί

Αύξηση προϋπολογισμού και διαχωρισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι γιατροί

Τα προβλήματα που συνδέονται με την παραπεμπτικογραφία των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τις ομοσπονδίες των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2016.

Σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για την ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ των 86 κοστολογημένων εργαστηριακών εξετάσεων στα όρια του ισχύοντος προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ των 302 εκατ. ευρώ, οι γιατροί διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της, χωρίς ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού.

Διατύπωσαν δε την άποψη ότι, ή πρέπει να αυξηθεί αναλόγως ο ήδη υπάρχων προϋπολογισμός των εργαστηριακών εξετάσεων ή η αποπληρωμή αυτών να γίνει από έτερο κωδικό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Ως προς την αναγραφή παραπεμπτικού που να μην υπερβαίνει τον μέσο όρο του κόστους ανά ειδικότητα, οι γιατροί ομόφωνα διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των εξετάσεων αιματολογικών-βιοχημικών-βιολογικών υγρών από τις απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να μπορεί κάθε γιατρός να εκτελεί με ορθούς κανόνες λειτουργίας την ιατρική του επιστήμη χωρίς λογιστικά κριτήρια και οριζόντια μέτρα.

Επίσης, ο ΠΙΣ ζητά την άμεση ενσωμάτωση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, ώστε ο κάθε γιατρός να αναγράφει με κανόνες ιατρικής δεοντολογίας κάθε εξέταση που χρειάζεται ο ασθενής του χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των «λογιστικού τύπου» αποφάσεων, με κατάργηση του απαράδεκτου clawback και rebate.

Σε σχέση με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι «δεν φαίνονται στον ορίζοντα να πραγματοποιούνται», ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές και οι νέοι γιατροί, τη στιγμή που η μετανάστευση των επιστημόνων συνεχίζεται και η ανεργία οδηγεί σε απόγνωση τους νέους γιατρούς.

Τέλος, τονίστηκε ότι η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς θα πρέπει να προχωρήσει.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, συμμετείχαν το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ και εργαστηριακός ιατρός, Μιχάλης Ψαλτάκος, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών Γιώργος Πατούλης, Πειραιώς Νίκος Πλατανησιώτης, Πατρών Άννα Μαστοράκου και μέλος ΔΣ ΠΙΣ, Ηρακλείου Κρήτης Χάρης Βαβουρανάκης, καθώς και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών Ομοσπονδιών, από την ΠΑΣΙΔΙΚ ο Γιώργος Βουγιούκας και ο Αναστάσιος Κρεμμύδας από τα λοιπά μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου και ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ (κλινικοεργαστηριακών ιατρών) Φώτης Πατσουράκος.

Σχετικές ειδήσεις