ΦΑΡΜΑΚΟ

Αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2018

Αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2018

Σε συμφωνία κατέληξαν θεσμοί και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το βράδυ της Κυριακής (20/11/2016)

Της Διονυσίας Προκόπη

Σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2017 και 2018 σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου, συμφώνησαν θεσμοί και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και στην αύξηση του ορίου του clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τελικά το βράδυ της Κυριακής (20/11/2016), καθώς είχε αναβληθεί την Τετάρτη (16/11/2016), επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στις βασικές κατευθύνσεις των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση.

Τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα αφορούν τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων μέσω της ενσωμάτωσης πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου τομέα να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες και τη συμπληρωματική συνδρομή των ιδιωτών παρόχων, την κεντρικοποίηση των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων, τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μηχανισμού HTA, κριτηρίων εισόδου στη θετική λίστα των καινοτόμων φαρμάκων, διαπραγμάτευσης τιμών και αυξημένης διείσδυσης των γενοσήμων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, τα οποία θα αποτυπωθούν τις επόμενες ημέρες στο τελικό κείμενο συμφωνίας.

Αναφορικά, τέλος, με τις μεγάλες υπερβάσεις που έχουν σημειωθεί φέτος στη νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη, μνημονιακές υποχρεώσεις όπως η μείωση κατά 30% του clawback το επόμενο έτος, παρουσιάζονταν ως δυσεπίλυτος γρίφος για το υπουργείο. Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 και 2018 και του ορίου της δαπάνης πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, φαίνεται πως αποτελούν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο μνημόνιο προβλέπει «κλειδωμένη» τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2018, καθώς και τον περιορισμό της ζήτησης, άρα και της δαπάνης, για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η αύξηση αυτή, πιθανώς θα αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, ο οποίος κατατίθεται το απόγευμα της Δευτέρας (21/11/2016) στη Βουλή.

Σχετικές ειδήσεις