ΥΓΕΙΑ

Online ψυχοθεραπεία

Online ψυχοθεραπεία

Μια ελβετο-γερμανική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η online ψυχοθεραπεία δηλαδή η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου, είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ζυρίχης συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της διαπροσωπικής και της εξ' αποστάσεως ψυχοθεραπείας σε 62 ασθενείς που οι περισσότεροι απ' αυτούς έπασχαν από μέτρια κατάθλιψη.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και οι έξι ψυχοθεραπευτές ανέλαβαν τη θεραπεία τους και με τους δύο τρόπους. Συνολικά έγιναν οκτώ συνεδρίες και οι ασθενείς που θεραπεύονταν μέσω ίντερνετ, εκτός από τον online διάλογο έπρεπε να στέλνουν και γραπτές απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, όσοι είχαν κάνει την παραδοσιακή θεραπεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ όσοι είχαν κάνει την online θεραπεία ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν υποχώρηση συμπτωμάτων στην πορεία του χρόνου.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου αποτελούν αποτελεσματικό συμπλήρωμα στο πεδίο της θεραπευτικής διαδικασίας. Οπότε μπορεί κάποιος να χαλαρώνει στην παραλία και μέσω του φορητού υπολογιστή του να ρίχνει διακριτικά μια ματιά και στις συμβουλές του ψυχοθεραπευτή του!