ΥΓΕΙΑ

Άνεργοι-ανασφάλιστοι: Ποιοι δικαιούνται βιβλιάριο ασθενείας

Άνεργοι-ανασφάλιστοι: Ποιοι δικαιούνται βιβλιάριο ασθενείας

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας δίνει σε ανασφάλιστους και άνεργους η νομοθεσία

Το βιβλιάριο αφορά όσους είναι ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας, χρεών, διακοπής επαγγέλματος, αλλά και όσους δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν καρτέλα ενσήμων.
Εκτιμάται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας.
Το βιβλιάριο θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, με ανώτατο χρονικό διάστημα ισχύος τα 2 χρόνια.

Οι πέντε κατηγορίες δικαιούχων βιβλιαρίου ασθενείας είναι οι εξής:
-Ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ (επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες) ή στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και το εισόδημά τους τα έτη 2011 έως 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
-Ανασφάλιστοι που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας είτε λόγω χρεών στα ταμεία είτε γιατί δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν καρτέλα ενσήμων.
-Άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές.
-Άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών.

Έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, μέσω ΟΑΕΔ, εφόσον:
1. Δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
2. Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί 2 μήνες συνεχόμενα, πριν από την υποβολή της αίτησης, και έχουν κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται κάθε μήνα.
-Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, ύστερα από αίτηση που υποβάλλουν στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.
Οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος.
Οι δωρεάν παροχές ασθενείας 2 χρόνων για όσους εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ σχετίζονται με απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία τους.
Η κλίμακα ξεκινά από τα 29 έτη όπου απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης και φτάνει τα 54 όπου απαιτούνται 3.000 ημέρες ασφάλισης.

Εντός του 2015 αρχίζει ο δωρεάν εμβολιασμός
Εντός του 2015 θα ξεκινήσει ο δωρεάν εμβολιασμός των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.
Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) θα παρέχονται δωρεάν, εκτός από αυτό του ροταϊού για το οποίο προβλέπεται συμμετοχή 25% (η τιμή του κυμαίνεται από 37 έως 65 ευρώ).

Δικαιούχοι είναι:
- Όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες
- Οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς
- Οι υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Οι υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
- Οι παράνομοι μετανάστες θα εμβολιάζονται στα ειδικά κέντρα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και τις δαπάνες καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πού μπορούν να απευθύνονται
Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται σε ιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), προκειμένου να λαμβάνουν συνταγές.
Η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών, πάνω στις οποίες υπάρχει ειδική ένδειξη και η προμήθεια γίνεται από όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία.

Πηγή: onmed.gr