Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

«Αθρόα είσοδος επικίνδυνων γενοσήμων στην Ελλάδα» (vid)

Newsbomb

Με μια πύρινη ομιλία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης κατακεραύνωσε τις εγκληματικές πολιτικές των τελευταίων ετών στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε «στην αθρόα και ανεξέλεγκτη εισβολή αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων στη χώρα μας», στον σκανδαλώδη τρόπο διεξαγωγής διαγωνισμών για τις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς επίσης και στις αιματηρές περικοπές στην υγεία στην Ελλάδα και στη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων που αφανίζουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Δερμιτζάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του τι έχει συμβεί στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια συστηματική απαξίωση, υποστελέχωση και σε πολλές μονάδες πλήρη διάλυση. Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό στοχοποιήθηκε ευθύς εξαρχής, ώστε να παραδοθεί αυτός ο ζωτικός χώρος στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Κάτι ανάλογο έγινε και στο χώρο του φαρμάκου. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε κυρίως με τη μετακίνηση του κόστους, με διάφορα τεχνάσματα στις πλάτες των ασθενών. Σε αυτή την πορεία στοχοποιήθηκε και το μικρομεσαίο φαρμακείο με μια σειρά νομοσχέδια καταστροφικά για τον κλάδο και για την κοινωνία. Γιατί είναι γεγονός αναντίρρητο ότι το ελληνικό φαρμακείο της γειτονίας και της ελληνικής επαρχίας στηρίζει τον ασθενή, ο οποίος δοκιμάζεται οικονομικά μέσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης».

«Μαζί με το φαρμακείο χτυπήθηκαν οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισβολή γενοσήμων. Ήδη σε μεγάλο βαθμό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εκτοπιστεί από την αγορά του φαρμάκου γιατί δεν αντέχει σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι μεγάλες πολυεθνικές που παράγουν γενόσημα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία εισβάλουν παντού και επικρατούν», κατήγγειλε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Ανέφερα την ανεξέλεγκτη εισαγωγή γενοσήμων... Είναι δύσκολο ο ΕΟΦ να ελέγξει όλον αυτόν τον όγκο των φαρμάκων. Αυτές τις ημέρες αποκαλύφθηκε μεγάλο σκάνδαλο με γενόσημα με παραποιημένα στοιχεία από ινδική εταιρεία με φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Το σκάνδαλο αυτό συγκλονίζει χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο και υπάρχει ανάκληση της κυκλοφορίας τους. Στην πατρίδα μας η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας αποδέχεται οι μειοδότες να προσφέρουν σκευάσματα που δεν έχουν λάβει τιμή στην Ελλάδα και άρα δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας. Έτσι, αφήνουν διάπλατα παράθυρα για την είσοδο αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για το άρθρο 47 που αφορά την τιμή των γενοσήμων, πρέπει να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι εξαιτίας του τεράστιου αριθμού γενοσήμων που κυκλοφορούν στην αγορά και επειδή πολλά φθηνά γενόσημα δεν υπάρχουν καθόλου σε κυκλοφορία είναι αδύνατο ένα φαρμακείο να διαθέτει αυτό το τεράστιο απόθεμα φαρμάκων στα ράφια του. Δεν είναι ούτε θεμιτό, ούτε δεοντολογικό, ούτε υπάρχει κάποιος τρόπος, ώστε ο φαρμακοποιός να υποχρεώνει τον ασθενή να μην πάρει το φάρμακο της επιλογής του. Γιατί λοιπόν να του αποδίδονται ευθύνες; Γιατί πρέπει να απολογείται και μάλιστα να πληρώνει πρόστιμα;».

«Αλήθεια σε ποια λογική στηρίζονται όλα αυτά; Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών που διατάζουν και απαιτούν συνεχώς περικοπές των φαρμακευτικών δαπανών;», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.