Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Κουρουμπλής: «Καλό θα είναι ο Άδωνις να... σιωπά»

Newsbomb

Δεν βλέπουν «σκάνδαλο» στη σύμβαση των 10 εκατ. ευρώ για παροχή τεχνικής βοήθειας στο υπουργείο Υγείας, οι πρώην υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις καταγγελίες του περί «λεόντειων συμβάσεων» με γερμανική εταιρεία.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΙΔΗΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης εξέδωσαν κοινή δήλωση για το θέμα, το οποίο ανέδειξε με δηλώσεις του ο νυν υπουργός Υγείας από χθες, Δευτέρα 2 Μαρτίου. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σε 'σκάνδαλα' στο Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κουρουμπλής κατά το διάστημα της υπουργίας μας, αναφερόμενος σε γερμανική εταιρεία που έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που δεν παρείχαν.

Επειδή τέτοια σύμβαση δεν υπάρχει.

Επειδή υπάρχει όμως σύμβαση του Υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, δηλ. τον παγκοσμίως σοβαρότερο και πλέον έγκριτο υγειονομικό οργανισμό για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν καταβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φυσικά για έργο που έχει παραδοθεί, χρηματοδοτείται δε από χρήματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να διατεθούν μόνο για λήψη τεχνικής βοήθειας, η δε Βουλή είναι ενήμερη για την σύμβαση αυτή που υπεγράφη επί υπουργίας.

Επειδή η λάσπη στον ανεμιστήρα από εμάς δεν γίνεται ανεκτή.

Επειδή πολιτική κριτική δεχόμαστε όσο άδικη και στρεβλή και αν είναι, αλλά για την τιμή και την υπόληψή μας δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής ας εξηγήσει γιατί δέχτηκε να επιστρέψουν ποσά για την αποπληρωμή προμηθειών των νοσοκομείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ας αφήσει τα δήθεν σκάνδαλα. Αν όμως εμμένει και δεν του αρέσει η συγκεκριμένη σύμβαση, ας την καταγγείλει. Άλλως επιτέλους ας παύσει να λασπολογεί».

Η απάντηση των δύο πρώην υπουργών είναι πράγματι ακριβής, όσον αφορά στη σύμβαση, όμως δεν αναιρεί, αντίθετα επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του κ. Κουρουμπλή. Η συμφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη μεταρρύθμιση –ή απορρύθμιση κατ' άλλους- του δημοσίου συστήματος υγείας, συνήφθη υπό την καθοδήγηση της Task Force, του γερμανικού υπουργείου Υγείας και την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ).

Με αφορμή τον ορισμό του Wolfgang Zöller ως εντεταλμένου για τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της πολιτικής για την υγεία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Hermann Gröhe είχε δηλώσει:

«Χαίρομαι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έναν εξαιρετικό εμπειρογνώμονα του γερμανικού τομέα υγείας για να στηρίξει ως εντεταλμένος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας συμβουλευτικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Zöller με την συγκεκριμένη εμπειρία του στον κοινοβουλευτικό και πολιτικό χώρο, θα μπορέσει να συνεισφέρει παρουσιάζοντας την αντίληψη των πραγμάτων από την πλευρά των ασθενών. Είναι σημαντικό για εμένα να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις το στόχο τους, δηλαδή την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας και με τον τρόπο αυτό την ποιότητα στην περίθαλψη των ασθενών».

Επομένως, υπάρχει γερμανική εταιρεία, για την οποία κάνει λόγο ο κ. Κουρουμπλής, η GIZ, οι υπηρεσίες της οποίας κοστολογήθηκαν «χρυσάφι». Το γεγονός ότι υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν αλλάζει την ουσία της καταγγελίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να πληρώσει 10 εκατ. ευρώ στους Γερμανούς για τη διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Όσο για τον ΠΟΥ, ο κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα στην εκπρόσωπό του, με την οποία συναντάται τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα πάντως, ο υπουργός Υγείας δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega σήμερα (03/03/2015): «καλό θα είναι ο Άδωνις να σιωπά...» φράση που προκάλεσε το ξέσπασμα του κ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ψύχραιμα και με νόημα, λέγοντας «με τον Άδωνι θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα».