ΥΓΕΙΑ

Τα πολλαπλά οφέλη στο μουρουνέλαιο

Τα πολλαπλά οφέλη στο μουρουνέλαιο

Το μουρουνέλαιο, για όλους όσοι το θυμούνται, στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της ιστορίας του πίσω στη δεκαετία του ’60, όταν πολλά παιδιά αναγκάζονταν από τους γονείς τους να το καταναλώνουν, ιδιαίτερα εξαιτίας της ιδιαίτερης γεύσης του.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, Πρόεδρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, «όλες οι διατροφικές συμβουλές των γονιών και των παππούδων μας, επιβεβαιώνονται μία προς μία μέσα από τη σημερινή επιστημονική έρευνα» γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα οφέλη υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση μουρουνέλαιου είναι πολλαπλά.

«Η διατροφική πραγματικότητα εκείνης της εποχής, ας μην ξεχνάμε ότι χαρακτηριζόταν από στοιχεία υποσιτισμού. Στην Ελλάδα οι συνθήκες φτώχιας ήταν διάχυτες παντού και κυρίως τα παιδιά ήταν εκτεθειμένα σε ένα διπλό κίνδυνο. Από τη μία, λόγω της ανοικτής συμμετοχής τους σε παιχνίδια στην ύπαιθρο ερχόντουσαν καθημερινά σε επαφή με διάφορους μολυσματικούς παράγοντες και από την άλλη δεν είχαν την ευκαιρία να καταναλώσουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ώστε να ενισχύσουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό τους. Και αυτό το ρόλο στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 επιτελούσε το μουρουνέλαιο, ως συμπυκνωμένη πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα» υπογραμμίζει ο κ. Γρηγοράκης.

Συγκεκριμένα, το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο) αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου. Με τον όρο «ιχθυέλαιο» εννοείται συνήθως το λάδι που εξάγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών και όχι από το συκώτι τους, όπως συμβαίνει με το μουρουνέλαιο. Αν και τα δύο έλαια -μουρουνέλαιο και ιχθυέλαιο- είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο το μουρουνέλαιο υπερτερεί ως προς το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και βιταμίνη Α.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως το μουρουνέλαιο Möller’s, το οποίο εξάγεται από συκώτι μουρούνας που αλιεύεται στα καθαρότερα ύδατα της Αρκτικής και παράγεται μέσα σε λίγες ώρες σύμφωνα με τις παραδοσιακές Νορβηγικές συνταγές.Άλλωστε, πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία, όπου και παράγεται πάνω από χίλια χρόνια.

Το μουρουνέλαιο Möller’s, ένας «θησαυρός» για όλη την οικογένεια από το 1854, εγγυάται την πρόληψη των απαιτούμενων βιταμινών, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία, τονώνει ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ έχεις την επιλογή να διαλέξεις ανάμεσα σε φυσική γεύση ή σε γεύση λεμόνι ή ακόμη και στη θαυμάσια γεύση φρούτων!

Η διατροφική αξία: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες

Το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA, ΕΡΑ) αλλά και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενταχθεί στη διατροφή μας. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, ενώ συχνά προστίθεται και βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική προστασία των Ω-3, που ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Δύο από αυτά, το EPA και το DHA, είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τη στιγμή της σύλληψης και καθόλη τη διάρκεια της ζωής.Το DHA αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του, όπως επίσης και στην ορθή λειτουργία των ματιών, και μαζί με το ΕΡΑ στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη Α συμβάλλει σε λειτουργίες διαφόρων κύτταρων του ανοσοποιητικού συστήματος,ενώ και η βιταμίνη Ε είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία επίσης συμβάλλει στη διατήρηση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Capture123

Όλες οι ηλικίες μπορούν να ωφεληθούν εξαιρετικά από το μουρουνέλαιο. Εν τούτοις, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι το έχουν, γενικώς, μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ