ΥΓΕΙΑ

Σπίλοι (Ελιές): Προσοχή στην άσκοπη αφαίρεση

Σπίλοι (Ελιές): Προσοχή στην άσκοπη αφαίρεση

Σωστή εκτίμηση με νέα μέθοδο ολόσωμης ετήσιας χαρτογράφησης

Η αγωνία για την εξέλιξη ενός «ύποπτου» σπίλου είναι πάντα μεγάλη, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα δερματικού καρκίνου παγκοσμίως, ειδικά στις χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Η αγωνία αυτή κάνει πολλά άτομα να αποφασίζουν την «καλού-κακού» αφαίρεση των σπίλων, μία κίνηση όμως που πέρα από οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν στο δέρμα μόνιμες και συχνά δύσμορφες ουλές. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε ό,τι αφορά τους σπίλους που εμφανίζονται στο στήθος και κάνουν πολλές γυναίκες να θορυβούνται και να προχωρούν στην άμεση αφαίρεσή τους, χωρίς πρώτα να ελέγχουν εάν αυτό είναι πράγματι αναγκαίο. Πλέον, υπάρχει μία νέα εξέταση ολόσωμης χαρτογράφησης του δέρματος, που παρακολουθεί αυτόματα τις μεταβολές σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και αναλύει με ακρίβεια τη δομή των «ύποπτων» σπίλων, καθορίζοντας έτσι εάν είναι σκόπιμη ή μη η αφαίρεσή τους.

atbm5

Μην «σημαδεύετε» άσκοπα το δέρμα σας

Το σύστημα IQ Body Scanner Mapping υπερέχει σημαντικά των συμβατικών μεθόδων χαρτογράφησης, καθώς ανιχνεύει αυτόματα και την παραμικρή διαφοροποίηση που παρουσιάζεται στο δέρμα από εξέταση σε εξέταση. Εντοπίζει άμεσα τους νεοεμφανιζόμενους και μεταβαλλόμενους σπίλους και τους υποδεικνύει στην οθόνη με κόκκινο χρώμα, παρακινώντας έτσι τον ιατρό να εστιάσει την προσοχή του εκεί. Επιπλέον, διαθέτει ένα εξελιγμένο λογισμικό σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης (Mole Analyser), που χάρη στα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειάς του, αναλύει τη δομή των «ύποπτων» σπίλων και τους βαθμονομεί. Δηλαδή αξιολογεί την επικινδυνότητά τους και συμβάλλει στην έγκυρη διάγνωση, που γίνεται σε συνδυασμό πάντα με την κλινική εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται η άσκοπη αφαίρεση «αθώων» σπίλων και κατ’ επέκταση το χωρίς όφελος σημάδεμα του δέρματος.

Untitled

Η ακριβής ανάλυση της δομής των σπίλων μέσω της ψηφιακής δερματοσκόπησης έχει μία ιδιαίτερη αξία για τις γυναίκες που θορυβούνται όταν εμφανίζουν σπίλους στο στήθος που έχουν εικόνα που προσομοιάζει με μελάνωμα, και σπεύδουν να τους αφαιρέσουν, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών. Έχει αποδειχτεί ότι σε αντίθεση με άλλες περιοχές του σώματος, οι σπίλοι που εμφανίζονται στο στήθος, έχουν συχνότερα «ύποπτη» μορφή, καθώς παρουσιάζουν ασυμμετρία, έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών, συνοδεύονται από ακανόνιστες κουκκίδες ή σφαιρίδια, και έχουν γκριζο-κυανή απόχρωση. Στην πλειονότητά τους όμως, είναι «αθώοι» σπίλοι που δεν χρήζουν αφαίρεσης. Αρκεί να παρακολουθούνται συστηματικά, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι σπίλοι του σώματος. Σε πρόσφατη μελέτη της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Σικάγο, Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Journal of the American Academy of Dermatology”, αποδείχτηκε ότι μόνο με την δερματοσκόπηση μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη αφαίρεση σπίλων στην περιοχή του στήθους, που αποτελεί κατ’ εξοχήν σύμβολο θηλυκότητας.

Untitled2

Ετήσιος επανέλεγχος, ή αν απαιτείται εξαμηνιαίος

Το IQ Body Scanner Mapping αποτελεί μία απαραίτητη και ολοκληρωμένη προληπτική εξέταση για την παρακολούθηση της υγείας του δέρματος, που συστήνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια στο δέρμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν: παρατηρούνται νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι, μεταβολές στο χρώμα, το μέγεθος, το πάχος ή το ύψος των υπαρχόντων σπίλων, αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα ή κάποια ασυνήθιστη αίσθηση, όπως κνησμός ή αίσθημα καύσου.

Για τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες καθώς αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθησή τους. Σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο, ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα, άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους ή μεγάλους σπίλους εκ γενετής ή άτυπους σπίλους, άνθρωποι που είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και όσοι έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου.

atbm6

Με την αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση, εντοπίζονται άμεσα οι μεταβολές στο δέρμα, προλαμβάνονται οι κακοήθειες και αποφεύγεται η άσκοπη αφαίρεση «αθώων» σπίλων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://iqbodyscanner.com/ ή παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Dr. Τζερμιάς Χριστόφορος
Δερματολόγος

DSC 7444