ΥΓΕΙΑ

Οι δεσμεύσεις Κατρούγκαλου προς τους νοσηλευτές

Οι δεσμεύσεις Κατρούγκαλου προς τους νοσηλευτές

Άμεσες προσλήψεις, σύσταση καθηκοντολογίου και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, η συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο αποτελεί το πρώτο βήμα διαλόγου των νοσηλευτών με την πολιτεία, ενόψει των σχετικών νομοσχεδίων που θα κατατεθούν από την κυβέρνηση. Επιτακτικά ζητεί δε, συνάντηση και με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή (04/03/2015) συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την ΕΝΕ να τονίζει ότι ο ρόλος του νοσηλευτή στα νοσοκομεία είναι κομβικός και συνδεδεμένος με την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι:

Η ανάγκη άμεσης πρόσληψης νοσηλευτών: η ΕΝΕ ζητά προσλήψεις ακόμη και κατ' εξαίρεση τυχόν περιοριστικών διατάξεων, προκειμένου να καλυφθεί πλήθος κενών οργανικών θέσεων. Ο κ. Κατρούγκαλος, από τη μεριά του, δεσμεύθηκε να αποκατασταθούν αδικίες που προέκυψαν με το θεσμό της διαθεσιμότητας, καθώς και να εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την ενίσχυση του ζωτικού χώρου της υγείας, σε συνεργασία με τον υπουργό υγείας, ο οποίος έχει εξαγγείλει προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Ένα δίκαιο και εξειδικευμένο σύστημα αξιολόγησης: Στο επίκεντρο των θέσεων της ΕΝΕ είναι το «στοιχείο της θετικής ενίσχυσης και όχι των ποινών». Μία ουσιαστική αξιολόγηση των νοσηλευτών, υποστηρίζει, θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη «με την ιδιαίτερη φύση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και τους ειδικούς όρους άσκησής του στη χώρα μας», καθώς και «με τα προσόντα εκάστου νοσηλευτή ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης».

Η σύσταση καθηκοντολογίου (περιγραφή νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων και πράξεων) των Νοσηλευτών του ΕΣΥ: στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του καθηκοντολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, η ΕΝΕ θα κληθεί σε συνεργασία με τις δομές του υπουργείου Υγείας να εκπονήσει το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών.

Η θεσμοθέτηση ειδικού τρόπου μοριοδότησης: η ΕΝΕ ζητά να την αξιοποίηση των μετρήσιμων βιογραφικών στοιχείων, όπως αυτά θα προκύπτουν από τα επιστημονικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις της Ένωσης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης νοσηλευτικής εκπαίδευσης, καθώς και έρευνες, μελέτες, συνέδρια, εκπαιδευτικά βοηθήματα για τους συμμετέχοντες στις δράσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, συμμετοχή σε ολοκληρωμένα προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες και δράσεις προώθησης και υποστήριξης της απασχόλησης. Επιπλέον, ζητά θεσμοθέτηση της επικαιροποίησης των γνώσεων των ανέργων νοσηλευτών μέσω των προαναφερθεισών διαδικασιών, χωρίς οικονομικό κόστος για τους ίδιους και την προσμέτρησή της κατά την επιλογή τους από το ΑΣΕΠ.

Ο εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων: σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας και περιορισμό στη δυνατότητα θέσεως των νοσηλευτών σε καθεστώς αυτοδίκαιης ή δυνητικής αργίας, ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο η Ένωση, ο οποίος υπερθεμάτισε και υπογράμμισε, ότι ούτως αυτό ή άλλως αποτελεί θεμελιώδη θέση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου.

Η άρση της προαγωγικής στασιμότητας, η οποία συνεπάγεται μισθολογική στασιμότητα: μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα κρίσεων: η ΕΝΕ ζητά να υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά αναφοράς για τους νοσηλευτές ως υπαλλήλους ειδικού κλάδου, αναφορικά με την κατάληψη θέσεων ευθύνης στην ιεραρχία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε να αποτελέσει το θέμα αυτό, ειδικό παράρτημα στην εν γένει διευθέτηση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις