ΥΓΕΙΑ

«Κολαστήριο το Δαφνί» καταγγέλλουν οι γονείς - Φοβισμένοι δηλώνουν οι νοσηλευτές

«Κολαστήριο το Δαφνί» καταγγέλλουν οι γονείς - Φοβισμένοι δηλώνουν οι νοσηλευτές

Η ιστορία του Χρήστου, του ασθενούς που φέρεται ως υπεύθυνος για τη φωτιά τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Δαφνί και στοίχισε την ζωή σε τρεις τρόφιμους του ιδρύματος, έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν καταγγελίες μεταξύ των γονέων του αλλά και των νοσηλευτών και γιατρών του ιδρύματος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ NEWSBOMB.GR

Οι αποκαλύψεις που έκανε το Newsbomb.gr την Κυριακή 23/10/2016 είναι ομολογουμένως συγκλονιστικές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR).

Για κακοποίηση, άγριο ξύλο, βασανιστήρια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης εντός του Ψ.Ν.Α κάνει λόγο ο Π.Δ, πατέρας του ασθενούς σε αίτησή του στον εισαγγελέα Εκτελέσεων. «Τον έχουν σε πλήρη και παρατεταμένη απομόνωση επί 9μηνου περίπου, σε μπουντρούμι ολίγων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς παράθυρο, με καγκελωτό φεγγίτη με σήτα, σιδερένια πόρτα με καγκελωτό παραθυράκι ολίγων εκατοστών. Του έχουν στερήσει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του. Έχει να προαυλισθεί από 8-9-2015, σε συνθήκες δηλαδή «Κωσταλέξη» στην χειρότερή τους μορφή!», αναφέρει ο πατέρας.

Το «μαρτύριο» του Χρήστου, όπως περιγράφεται από τον πατέρα του, δε σταματούσε στον εγκλεισμό και την απομόνωση με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκεται δεμένος ακόμη και ημέρες ολόκληρες στο κρεβάτι του. «Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι ο γιος μου έχει κακοποιηθεί βάναυσα πολλές φορές, από ομάδες ενισχυτικές 10 και πλέον νοσηλευτών. Κάποιοι από αυτούς τον εξύβριζαν χυδαιότατα, τον απειλούσαν, τον χτυπούσαν αλύπητα με χέρια και πόδια στο σώμα και το χειρουργημένο κεφάλι του, τον έσερναν στο δάπεδο σαν αρνί σε σφαγείο, τον δέσμευαν στην κλίνη του και στα 4 άκρα. Ο γιος μου μόνος προσπαθούσε απεγνωσμένα αμυνόμενος να διαφύγει για να μην υποστεί τα βασανιστικά μαρτύρια των παρατεταμένων απομονώσεων, πολυήμερων δεσμεύσεων επί κλίνης στα 4 άκρα, σε μια περίπτωση τραυματισμένος στο κεφάλι για 11 συνεχόμενες ημέρες από τον νοσηλευτή Ν.Κ κατόπιν εντολής της Διευθύντριας Ψυχιατρικής Ε.Μ, αφαίρεσης όλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».

Στην καθημερινότητα του Χρήστου ανήκε ακόμη και ο ύπνος πάνω στις φυσικές του ανάγκες: «Όταν φώναζε βοήθεια μετά από επιληπτικές κρίσεις που έκανε με απώλεια ούρων, κάποιοι όχι μόνο δεν τον βοηθούσαν, αλλά του φώναζαν ότι εκεί θα αφήσει τα κόκαλά του και να μην περιμένει βοήθεια από εμάς γιατί, όπως του έλεγαν, είχαμε σκοτωθεί σε τροχαίο! Δεν τον αποδέσμευαν να πάει στην τουαλέτα, να κάνει μπάνιο, ούτε του άλλαζαν τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να κοιμάται πάνω στις φυσικές του ανάγκες. Άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης!», καταλήγει ο πατέρας του Χρήστου.

Φοβική συμπεριφορά προσωπικού

Φοβισμένοι εμφανίζονται οι νοσηλευτές απέναντι στον Χρήστο, τον οποίο -μεταξύ άλλων- χαρακτηρίζουν «χειριστικό». «Εγώ προσωπικά τον φοβάμαι και αύριο που εφημερεύω το σκέφτομαι με τρόμο», αναφέρει σε κατάθεσή της η Σ.Χ ψυχίατρος. «Τρέμω γιατί είναι απρόβλεπτος. Σε μένα δεν έχει επιτεθεί, αλλά έχει επιτεθεί σε συναδέλφους μου», κατέθεσε ο Α.Κ βοηθός θαλάμου.

Από κατάθεση άλλου νοσηλευτή κατά την ΕΔΕ του Σ.Ε.Υ.Υ.Π ο Χρήστος μοιάζει... εκπαιδευμένος. «Εκτίμησή μου είναι ότι οι γονείς τον εκπαίδευαν για το πως θα μας χειρίζεται. Μας ήθελε με υπηρετική στάση απέναντί του. Ήμασταν σε συνεχή εκφοβισμό και εξαναγκασμένοι να τον υπηρετούμε. Αυτό που φοβόμασταν ήταν μη μας μηνύσει ο πατέρα του με το παραμικρό. Το έχει ήδη κάνει με πολλούς συναδέλφους».

Στις διαπιστώσεις του πορίσματος αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος ασθενής «χαίρει διακριτικής μεταχείρισης σε σχέση με τους ασθενείς του 69 ΠΚ», αλλά και ότι «καλούσε κατά βούληση, γιατρούς και ψυχιάτρους προκειμένου να ζητήσει επιπλέον φαρμακευτική αγωγή, να παραπονεθεί επειδή οι γονείς αρνήθηκαν να ικανοποίησουν κάποιο αίτημα (πχ. αγορά τάμπλετ).

Τέλος στο πόρισμα γίνεται λόγος για ανάπτυξη «χειριστικής συμπεριφοράς απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό και περισσότερο απέναντι στο βοηθητικό προσωπικό, με άσκηση πιέσεων, συνεχείς απαιτήσεις, συνεχείς επιθέσεις, απειλές και εκφοβισμούς με σκοπό την ικανοποίηση των επιθυμιών του».

Σχετικές ειδήσεις