ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» από κρούσματα 71 περιφερειακές ενότητες – Ελεγχόμενη αύξηση στις νοσηλείες

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» από κρούσματα 71 περιφερειακές ενότητες – Ελεγχόμενη αύξηση στις νοσηλείες
Κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να καθησυχάσει εκ νέου όσον αφορά την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να καθησυχάσει εκ νέου όσον αφορά την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων

Τις ανησυχίες των ειδικών που προειδοποιούν για έκτο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η εικόνα από το εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη από τις 76 περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται υπό παρατήρηση, σε 71 εξ αυτών ο ρυθμός μετάδοσης έχει ξεπεράσει το 1.

Συγκεκριμένα μόνο σε πέντε περιοχές της επικράτειας ο δείκτης Rt είναι μικρότερος από το 1 και συγκεκριμένα:

  • η Ιθάκη (0.99),
  • το Άγιο Όρος (0.98),
  • το Κιλκίς (0.89),
  • η Ευρυτανία (0.80), και
  • η Ικαρία (0.73)

Πανελλαδικά το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt βρίσκεται στα επίπεδα του 1,24 με τον Ιταλό καθηγητή ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, να δηλώνει ότι «η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη».

greece-covid-19.jpeg
Ο χάρτης με τον δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού στην ΕλλάδαΠανεπιστήμιο Κρήτης

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στα ΠαραπολιτικάFM είπε ότι «περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων αφενός λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων αφετέρου λόγω του ότι ο κορονοϊός κάνει κύματα».

«Η ουσία όμως είναι, και αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή, κατά πόσο τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας σχεδόν ποτέ δεν ήμασταν τόσο χαμηλά. Υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες η οποία είναι λογική, όταν αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνονται οι νοσηλείες, αλλά η αύξηση αυτή είναι απολύτως ελεγχόμενη. Παρακολουθούμε την αύξηση που υπάρχει την αύξηση που υπάρχει στα κρούσματα, θεωρούμε ότι είναι απόλυτα στο βαθμό τον οποίο περιμέναμε» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Έχουμε πολύ κόσμο που έχει νοσήσει και έχουμε επαναλοιμώξεις αλλά ο οργανισμός πια είναι σε μια κατάσταση μιας εξοικείωσης, έχουμε κόσμο ο οποίος έχει εμβολιαστεί και είναι προστατευμένος απέναντι στη βαριά νόσηση δεν είμαστε στη φάση που θέλαμε να βλέπουμε τα κρούσματα γιατί ξέραμε ότι θα βγάλουν πολλές νοσηλείες. Τώρα πια τα κρούσματα με τα δεδομένα που έχουμε εμβολιασμένο κόσμο, κόσμο που έχει νοσήσει, διαφορετικές μεταλλάξεις από τις προηγούμενες και γενικότερα πιο έτοιμο σύστημα και στο κομμάτι των θεραπειών μπορούμε να πούμε ότι στο βαθμό που δεν μας πιέζει το σύστημα δεν μας απασχολεί αποκλειστικά και μόνο η αύξηση των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός: Τι ισχύει για νέα μέτρα

Όσον αφορά το αν θα υπάρξουν εκ νέου μέτρα από το φθινόπωρο ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι «αναλόγως της πίεσης που θα υπάρξει τα μέτρα τα οποία τυχόν θα υπάρξουν δεν θα παραπέμπουν σε καμία περίπτωση με οριζόντια τύπου μέτρα που ξέραμε» και συμπλήρωσε:

«Τον χειμώνα με τα ίδια δεδομένα, με τις ίδιες μεταλλάξεις και με μια ακόμα και πιο ήπια παρουσία του κορονοϊού είναι βέβαιο ότι οι λοιμώξεις αναπτύσσονται πολύ περισσότερο το χειμώνα άρα το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση θέλω να πιστεύω ότι τα όποια μέτρα τυχόν χρειαστούν δεν θα παραπέμπουν σε καμία περίπτωση με τα μέτρα τα οποία ξέραμε ως τώρα και θα είναι μέτρα που θα επιτρέπουν πλήρως την κινητικότητα».

Κορονοϊός: Η τέταρτη δόση εμβολιασμού

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο και απάντησε πως «αν θα χρειαστεί ενισχυτική δόση τον Σεπτέμβριο είναι κάτι που θα μας το πει το ECDC, πιθανολογώ ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα είναι για το σύνολο του πληθυσμού. Άρα θα περιμένουμε τι θα μας πει ο ECDC σε συνδυασμό με την Επιτροπή Εμβολιασμού που παρακολουθεί τις εξελίξεις για το πότε θα χρειαστεί να γίνει ενισχυτική δόση και εάν αυτή η ενισχυτική δόση θα αφορά ευάλωτες ομάδες όπως τώρα».

«Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει η δυνατότητα 4ης δόσης προαιρετικά για ανθρώπους άνω των 60 και ευάλωτες ομάδες το αν αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες από το Σεπτέμβριο είναι κάτι που θα το πουν οι ειδικοί» κατέληξε στη συνέντευξή του για την πορεία του κορονοϊού ο Θάνος Πλεύρης.

Σχετικές ειδήσεις