ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Κορύφωση του έκτου κύματος τέλος Ιουνίου - Ξεπερνούν την ανοσία οι δυο νέες μεταλλάξεις

Κρούσματα
Προειδοποίηση για το έκτο κύμα κορονοϊού που βρισκόμαστε και το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των τουριστικών ροών απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Intime News

Οι μεταλλάξεις «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5» του κορονοϊού είναι οι πλέον μεταδοτικότερες μεταλλάξεις που έχουμε γνωρίσει και έχουν κυριαρχίσει με πάνω από 65% στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποιώντας για αύξηση σε κρούσματα διασωληνωμένους και θανάτους μέσα στο καλοκαίρι 

Προειδοποίηση για το έκτο κύμα κορονοϊού που βρισκόμαστε και το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των τουριστικών ροών απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, κρούοντας την ίδια ώρα καμπανάκι κινδύνου για τις πλέον μεταδοτικότερες μεταλλάξεις «Όμικρον» 4 και «Όμικρον 5».

Παράλληλα ο καθηγητής, χαρακτήρισε ως λανθασμένη κίνηση, την μείωση του αριθμού των τεστ που διενεργούσε ο ΕΟΔΥ, που ως σκοπό είχε τον έλεγχο της διασποράς, ενώ και για την χρήση της μάσκας ανέφερε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε σημεία συνωστισμού, ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι στα σοκάκια των νησιών.

«Είμαστε πλέον, εδώ και δυο εβδομάδες στο έκτο κύμα, είμαστε στα μέσα της καμπύλης αύξησης της διασποράς, θα φτάσουμε μέσα σε 10 μέρες στα 11.000 κρούσματα εβδομαδιαίως με μια αύξηση 60% από όσο είναι σήμερα και αντίστοιχα σιγά σιγά θα αρχίσουν να αυξάνονται οι νοσηλείες οι διασωληνώσεις και αργότερα -από τον Ιούλιο και μετά- και οι θάνατοι», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης περιγράφοντας το έκτο κύμα κορονοϊού που χτυπά την χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την κορύφωση την περιμένουμε μέχρι τέλος του μήνα Ιουνίου. «Τον Ιούλιο τα νέα κρούσματα θα βρίσκονται μεταξύ 9.000 και 11.000. Μετά την κορύφωση θα δούμε διακυμάνσεις, με τους θανάτους τότε να φτάνουν περίπου τους 19 την ημέρα», τόνισε.

Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας τις αυξημένες ροές κρουσμάτων που ίσως προέλθουν από τον τουρισμό. «Θεωρώ ότι ο τουρισμός θα επηρεάσει την κατάσταση γιατί αν δούμε τώρα την γεωγραφία της διασποράς ήταν πιο έντονη στην Σαντορίνη, στην Μύκονο σε όλη την Κρήτη και στην Ζάκυνθο η οποία παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μεγάλη αυξητική τάση. Η αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται σε αυτές τις περιοχές συνδέεται με τις πτήσεις τσάρτερ από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα μέτρα ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε λανθασμένο το να μην γίνονται έλεγχοι τεστ στα σύνορα και τα αεροδρόμια. «Κακώς προτρέψαμε να άρουμε τους περιορισμούς αυτούς στην είσοδο της χώρας. Επίσης μειώσαμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται από τον ΕΟΔΥ. Σταματήσαμε τα τεστ στα σχολεία νωρίς, στις δουλειές και ο αριθμός των τεστ που είναι διαθέσιμος είναι ελάχιστος σε σύγκριση με παλαιότερα. Αυτό είναι ένα αρνητικό, γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται αν δεν κάνουμε τεστ, ενώ δεν μπορούμε εγκαίρως να βγάλουμε τους ανθρώπους που νοσούν σε καραντίνα».

Αναφορικά για τις δυο νέες μεταλλάξεις Όμικρον 4 και «5», σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αυτές, ξεπερνούν εύκολα την ανοσία τόσο του εμβολιασμού όσο και της νόσησης. «Σε επίπεδο μόλυνσης είναι πλέον σαν να μην έχουμε ανοσία. Ο λόγος που σταματήσαμε τα προηγούμενα κύματα ήταν η διενέργεια πολλών τεστ».

«Οι δυο μεταλλάξεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στα νέα κρούσματα ξεπερνώντας το 65%. Έχουμε μεγάλη ανάπτυξη σε αυτές τις δυο μεταλλάξεις οι οποίες είναι οι πλέον μεταδοτικότερες (30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον) και ξεπερνάνε την ανοσία σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή και τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις ακόμα και και όσους νόσησαν από την Όμικρον 2 η οποία είναι η πιο κοντά γενετικά μετάλλαξη».

Τέλος ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τις παιδικές κατασκηνώσεις στις οποίες πλέον δεν είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος με τεστ, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε το μέτρο να επανέλθει «Τα παιδιά είχαν συνηθίσει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα, γιατί δεν απαιτούμε από τις κατασκηνώσεις να κάνουν τεστ, ίσως προκληθεί πανικός στο μέλλον από την αύξηση κρουσμάτων και δούμε γονείς να πηγαίνουν να παίρνουν τα παιδιά».