ΥΓΕΙΑ

Σε χαμηλό 11ετίας οι νέες λοιμώξεις HIV στην Ελλάδα

συνέδριο
Έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία,

Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, στις 25-27 Νοεμβρίου 2022, στο Divani Caravel.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι και την 31η/10/22 έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4.587 έχουν εμφανίσει AIDS, 11.908 ευρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.

Την περίοδο 1/1/22 έως 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ενωθούν όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση της νόσου αλλά και του στίγματος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της COVID-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα συμπεριληφθούν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παράλληλα θα υπάρξουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για φοιτητές, νοσηλευτικό προσωπικό, οδοντιάτρους και σώματα ασφαλείας.

Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σε μια εποχή που οι εξελίξεις που αφορούν στην HIV λοίμωξη είναι ραγδαίες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το ΔΣ της Ε.Ε.Μ.Α.Α. με πρόεδρο τον Μάριο Λαζανά και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Γώγο, απευθύνουν πρόσκληση σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της να συμβάλουν με την παρουσία τους στην ανταλλαγή απόψεων για τη σφαιρική αντιμετώπιση της νόσου και του κοινωνικού στίγματος.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Διάθεση της προφυλακτικής αγωγής κατά του HIV και στην Ελλάδα

HIV/AIDS: Υψηλή άγνοια και στιγματισμός στην Ελλάδα, 40χρόνια μετά - To Infographic του Newsbomb.gr

Η ιστορία 40 ετών για την επιδημία του HIV στην Ελλάδα και τον κόσμο σε ένα συλλεκτικό λεύκωμα