ΦΑΡΜΑΚΟ

Διάθεση της προφυλακτικής αγωγής κατά του HIV και στην Ελλάδα

Prep
Η πολυετής πλέον χορήγηση της PrEP σε πολλά κράτη δείχνει ότι η συγκεκριμένη αγωγή είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η ρύθμιση για τη διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία ψηφίστηκε χθες, Πέμπτη (29/09/2022) από τη Βουλή. 

«Θεσπίζεται διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων (προφύλαξη πριν από έκθεση, PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης» αναφέρεται στην τροπολογία. Η διαδικασία προμήθειας και διάθεσης των φαρμάκων, καθώς και τα κριτήρια των δικαιούχων, θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, για τη διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV. «Μετά απο διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS» σημειώνει η «Θετική Φωνή».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού για το φάρμακο δεν θίγει την καινοτομία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Σύμπλευση των φορέων της Υγείας με τη «φωνή των ασθενών»

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες εντοπίζεται το μολυσματικό στέλεχος