ΦΑΡΜΑΚΟ

Πλεύρης: Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού για το φάρμακο δεν θίγει την καινοτομία

Θάνος Πλεύρης
Τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας
INTIME NEWS

Οι δύο κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο θα ισχύσουν, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.  

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων. Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα, σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία, απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback» διευκρινίζει ο κ. Πλεύρης σε δήλωσή του, την Παρασκευή (30/09/2022).

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι θα γίνουν διορθώσεις, όμως ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει. «Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

Επί της ουσίας, ο κ. Πλεύρης απαντά στο PhRMA Innovation Forum Ελλάδος, το οποίο έθεσε θέμα ενιαίου προϋπολογισμού για την υγεία. Το PIF εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των φαρμακευτικών εταιρειών καινοτομίας για τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε 38% για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και 62% για τα φάρμακα της κοινότητας, τονίζοντας ότι ο κλειστός προϋπολογισμός των 790 εκατ. δεν επαρκεί για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/09/2022), διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διόρθωση υπέρ των φαρμάκων υψηλού κόστους, όμως στο μέτρο του εφικτού. Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο για μια διόρθωση της τάξεως του 2% με 3% υπέρ των ΦΥΚ. Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (03/10/2022).

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες εντοπίζεται το μολυσματικό στέλεχος

Επαναπροκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Πρόληψη του καρκίνου: Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεοπλασμάτων