ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες εντοπίζεται το μολυσματικό στέλεχος

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες εντοπίζεται το μολυσματικό στέλεχος
Πώς μεταδίδεται, ανακοίνωση ECDC
Pixabay

Το ECDC σε έκθεσή του αναφέρεται στις περιπτώσεις της ηπατίτιδας Α στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη εντοπίστηκε ένα ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος της ηπατίτιδας Α.

Μάλιστα, μετά την έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε εφτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό.

Ειδικότερα, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία ​​(35), τη Σουηδία (8), και το Ηνωμένο Βασίλειο (76).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα, η μετάδοση πιθανολογείται ότι έχει γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς και μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Αρκετά μολυσμένα άτομα στην Ουγγαρία αυτοαναγνωρίστηκαν ως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μετάδοση μεταξύ των σεξουαλικών επαφών. Αρκετοί ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας συνδεδεμένης με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν κρύα σούπα φτιαγμένη με κατεψυγμένα μούρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναφέρει συνολικά εννέα περιπτώσεις μολύνσεων με στελέχη που ταιριάζουν με τις αλληλουχίες του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηπατίτιδα Α: Πώς μεταδίδεται

Όπως επισημαίνει το ECDC, ο ιός HAV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω μολυσμένου νερού, τροφής και μέσω της «κοπρανο-στοματικής» οδού μεταξύ των στενών επαφών (π.χ. οικιακές επαφές, σεξουαλικές επαφές και επαφές σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία). Η μέση περίοδος επώασης είναι τέσσερις εβδομάδες και κυμαίνεται από δύο έως έξι εβδομάδες.

Η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών που συμπεριλαμβάνει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου, της αλλαγής πάνας σε μωρά και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού, έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α.

Η κλιμάκωση της επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση σποραδικών και ομαδικών κρουσμάτων που πιθανώς σχετίζεται με τροφιμογενή μετάδοση σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη.

Σχετικές ειδήσεις:

ΕΟΔΥ: Πέντε νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: 270.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι χρόνιοι φορείς χωρίς να το ξέρουν

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα