ΥΓΕΙΑ

HIV/AIDS: Υψηλή άγνοια και στιγματισμός στην Ελλάδα, 40χρόνια μετά - To Infographic του Newsbomb.gr

HIV/AIDS: Υψηλή άγνοια και στιγματισμός στην Ελλάδα, 40χρόνια μετά - To Infographic του Newsbomb.gr
To άτομο υπό αγωγή με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μεταδίδει τον HIV.
Newsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV και την έναρξη της επιδημίας του AIDS. Από μια θανατηφόρο λοίμωξη, με την πρόοδο στη θεραπευτική αντιμετώπισή της, σήμερα μιλάμε για μια χρόνια αλλά διαχειρίσιμη νόσο.

Ζούμε στην εποχή του Undetectable=Untransmittable, λένε οι ειδικοί. Με απλά λόγια, το άτομο υπό αγωγή με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μεταδίδει τον HIV. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής. Επόμενος παγκόσμιος στόχος είναι η διάγνωση, θεραπεία, ιολογική καταστολή και καλή ποιότητα ζωής στο 95% του συνόλου των ατόμων που ζουν με τον HIV. Και βεβαίως, η εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ως προς το τελευταίο, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά για τη χώρα μας. Μάλιστα, φαίνεται να έχει υποχωρήσει η σωστή ενημέρωση του κοινού, καθώς παρατηρείται υψηλό ποσοστό άγνοιας ακόμα και για τον τρόπο μετάδοσης του HIV. Αυτό μαρτυρούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) και παρουσιάζονται στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Το 24% πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα εντόμων, ενώ το 30% ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει από κοινή χρήση αντικειμένων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο infographic του Newsbomb.gr:

Λοίμωξη HIV και COVID-19

Η επέτειος των 40 ετών από την έναρξη της επιδημίας, έχει την ιδιαιτερότητα να συμπίπτει με την πανδημία COVID-19. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία στην αντιμετώπιση του HIV, εξαιτίας της πανδημία COVID-19. Και έχουν λόγους να ανησυχούν.

Ήδη η σύμπτωση της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν πάνω από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID. Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Με προβλέψεις της Ε.Ε.Μ.Α.Α., οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25%, ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μηνο του 2021. Επίσης, 8 στις 12 Μονάδες παρατήρησαν επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ασθενών τους, ενώ καταγράφηκε και χειρότερη συμμόρφωση στην αγωγή. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που επιτεύχθηκε με αγώνα των υγειονομικών, αφού ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 επιβάρυνε μόνο τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς κατά 25% του χρόνου τους. Γενικά, καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση όλου του προσωπικού.

Το συμπέρασμα είναι ότι η περίθαλψη των ασθενών με HIV λοίμωξη η οποία είχε ελλείψεις, με την εμφάνιση της πανδημίας επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα, γιατί οι υγειονομικοί είχαν υποχρέωση την παρακολούθηση κυρίως ασθενών με COVID.

Οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, μαζί με τη μεγάλη άγνοια ειδικά σε νεότερες ηλικίες και το έντονο στίγμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, είναι τα θέματα για τα οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διεξάγεται από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2021 υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. η Ε.Ε.Μ.Α.Α. απευθύνει έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της, να ενώσουν τις φωνές τους για την καταπολέμηση του στίγματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.