ΥΓΕΙΑ

ΟΕΝΓΕ: Κύμα παραιτήσεων γιατρών στα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Κέρκυρας

νοσοκομειακοι γιατροι
Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν εργασιακή εξόντωση και απαράδεκτη συμπεριφορά των διοικήσεων
INTIME NEWS/ ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Αντιδράσεις σε Ρέθυμνο και Κέρκυρα έχουν προκαλέσει οι παραιτήσεις γιατρών από τα τοπικά νοσοκομεία. 

Η πρόσφατη παραίτηση, με την επιστολή-κόλαφο, της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Αντίστοιχα, ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους της Κέρκυρας για την αποδυνάμωση του νοσοκομείου, καθώς με τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις λόγω εξάντλησης των γιατρών, μειώνεται δραματικά το προσωπικό. Μάλιστα, συγκλήθηκε σύσκεψη με τους βουλευτές του νησιού, τις δημοτικές αρχές και την Περιφερειάρχη για το θέμα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στις μαζικές κινητοποιήσεις φορέων – συλλογικοτήτων και κατοίκων στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο, που γίνονται με πρωτοβουλία των εκεί Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, με αίτημα να σταματήσει αμέσως η υποστελέχωση, υπο-χρηματοδότηση και κακοδιοίκηση των νοσοκομείων. Τόσο στο νοσοκομείο Κέρκυρας όσο και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, υπάρχει νέο κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών που δεν αντέχουν άλλο την επιστημονική απαξίωση, την εφημεριακή και εργασιακή εξόντωση, την απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά των διοικήσεων, τονίζει η Ομοσπονδία.

«H σωματική, πνευματική και ψυχολογική εξάντληση των γιατρών αλλά και των άλλων υγειονομικών είναι η φυσική εξέλιξη του διαχρονικού εγκλήματος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η φυσική εξέλιξη της συνειδητής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλών περιφερειακών νοσοκομείων για να έρθει σαν "ώριμο φρούτο" το οριστικό κλείσιμό τους ώστε να απομείνουν ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία - κόμβοι. Το κυβερνητικό σχέδιο να απομείνει μόνο ένα νοσοκομείο-κόμβος σε κάθε περιοχή (να φύγει το πολυδύναμο γιατί δημιουργεί την εντύπωση της αναβάθμισης), το είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κρήτη. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην κρύβεται πίσω από τις ευθύνες διοικητών, τους οποίους άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση έχει διορίσει και να αναλάβει επιτέλους τις δικές της ευθύνες» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Αναβολές θεραπειών στο «Μεταξά»

Προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά». Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, αναβλήθηκαν θεραπείες ογκολογικών ασθενών, λόγω προσωρινής διακοπής στη λειτουργία του φαρμακείου.

Σύμφωνα με το Σωματείο, στο Φαρμακευτικό Τμήμα να υπηρετεί πλέον μόνο ένας μόνιμος φαρμακοποιός «που την προηγούμενη Τρίτη βγήκε θετικός στον covid» και «απέμεινε η επικουρική συνάδελφος, η οποία είχε έρθει από το Τζάνειο προσωρινά για κάποιους μήνες για να βοηθήσει και η οποία εξαναγκάστηκε να δουλέψει αν και ήταν και η ίδια άρρωστη με πυρετό» και για την οποία έγινε ανάκληση της μετακίνησή της και «επιστρέφει στο Τζάνειο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου «αυτό είχε σαν συνέπεια να ειδοποιηθούν ήδη από την Κυριακή οι ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους».

«Η διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου του νοσοκομείου μας δημιουργεί οξύτατα προβλήματα σε όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου (ακύρωση θεραπειών, δυσχερής χρέωση φαρμάκων), για τα οποία προβλήματα είναι υπόλογοι όλοι οι διοικούντες που ξέρουν και δεν κάνουν τίποτα, που χαρακτηρίζουν κόστος την πρόσληψη, όχι απλά του μόνιμου προσωπικού, αλλά ακόμη και του επικουρικού, που οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας να σπαταλήσει τα όσα χρήματα έχει για να γίνει καλά και να μην καθυστερήσει κρίσιμες για τη ζωή του και ιδιαίτερα δαπανηρές θεραπείες, όπως αυτές στις οποίες υποβάλλονται οι ογκολογικού ασθενείς του νοσοκομείου μας, που αφήνουν το νοσοκομείο μας να μαραζώνει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σωματείο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, σε απάντησή της, αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι λόγω της ανυπέρβλητης κατάστασης που προέκυψε λόγω εκτάκτων ασθενειών του προσωπικού του φαρμακείου μας, όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και πάντα εντός των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επιπρόσθετα όλοι οι ασθενείς ειδοποιήθηκαν εγκαίρως, ένας προς ένας την Κυριακή 08/01/2023 προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης ή και της προσέλευσης από όλη την Ελλάδα» και προσθέτει:

«Παραταύτα εδώ και καιρό έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Νοσοκομείο για την πλήρωση των θέσεων των Φαρμακοποιών. Την Τρίτη (10/01/2023) παρουσιάστηκε νέος επικουρικός Φαρμακοποιός για να αναλάβει καθήκοντα καθώς οι διαδικασίες ήταν ήδη σε εξέλιξη. Στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών αλλά η δυνατότητα να τους εξασφαλίσουμε ασφαλή περίθαλψη και επομένως είναι απαράδεκτο να βάλλεται ένα από τα μεγαλύτερα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας που παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα υγείας, που όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και αφοσίωση επιτελεί το έργο του».

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Παθολογικής

ΠΙΣ: Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ προσβάλλει το ιατρικό σώμα

Νοσοκομείο Λήμνου: Σε απολογία ο μοναδικός αναισθησιολόγος γιατί ζητά... εφαμογή της νομοθεσίας