ΥΓΕΙΑ

Απολογισμός Πλεύρη στη Βουλή: «Προτεραιότητα η ενίσχυση του συστήματος υγείας»

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
INTIME NEWS

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας. 

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έγινε δεκτό από τη Βουλή την Τετάρτη (05/04/2023), το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι - Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας». Από την ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πάντως τη θέση ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Κλείνοντας τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι το νομοσχέδιο αποτέλεσε μέρος μια συνολικής εργασίας της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια υγεία αλλά και στην πρόληψη, η οποία βάζει τις βάσεις για το ΕΣΥ των επόμενων ετών.

«Σήμερα ψηφίζουμε το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας σε μια θητεία που παρά την πανδημία και τη διαχείριση της προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αντιλαμβανόμενοι τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα στο τομέα της Υγείας και σε ένα σύστημα που βγήκε μετά από 10 έτη υποχρηματοδότησης και από μια πρωτόγνωρη πανδημία. Το ΕΣΥ άντεξε και απέδειξε ότι οι γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν σε αυτό χαρακτηρίζονται από αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης» είπε ο Θάνος Πλεύρης και έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην υγεία.

Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης στάθηκε στη θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων και ανηλίκων, του καπνίσματος και της στοματικής Υγείας. Μαζί με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, στον οποίο έχουν εγγραφεί 4,8 εκατ. πολίτες και 3.300 γιατροί ενώ έχουν διενεργηθεί πάνω από 1,5 εκατ. ραντεβού, «αποτελούν τη βάση για την ανασύσταση της δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ».

Ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«1. Αύξηση μισθών των γιατρών μας κατά 10% και επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα, σε γιατρούς ΕΚΑΒ κατά 250 ευρώ και επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.

2. Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ και 1200 ευρώ για μετακίνηση στα νησιά

3. Διασφάλιση πόρων για αναβάθμιση 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και διασφάλιση 1,5 δισ. ευρώ για την κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή.

4. 15.000 νέες προσλήψεις και αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης και κρίσεις γιατρών.

5. Περισσότερες δυνατότητες για στελέχωση των νοσοκομείων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και άνοιγμα του ΕΣΥ.

6. Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής.

7. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού στην υγεία κατά 1,4 δισ. ευρώ.

8. Αύξηση κλινών ΜΕΘ από 550 σε 1300.

9. Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών.

10. Ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και δημιουργία ιατρικού φακέλου

11. Νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ για διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες του δημοσίου».

Στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, τόνισε την εξασφάλιση μεγαλύτερων εκπτώσεων το 2022, που μεταφράστηκαν σε κλειστούς προϋπολογισμούς 920 εκατομμυρίων ευρώ, με εξοικονόμηση 450 εκατ. Επίσης, ανέφερε τη λειτουργία επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση του προϋπολογισμού και τη θεσμοθέτηση επενδυτικών ευκαιριών, την προστασία φθηνών φαρμάκων και την ενίσχυση του πλαισίου κλινικών δοκιμών. Για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Πλεύρης επισήμανε την αύξηση του προϋπολογισμού των ιδιωτών παροχών, την ένταξη ποιοτικών δεικτών και την εφαρμογή real time ελέγχου. Τέλος, αναφέρθηκε στην προστασία ευάλωτων ομάδων, καθώς και σε παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα όπως το νέο πλαίσιο βιοηθικής για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων και η θεσμοθέτηση των συλλόγων ασθενών ως συνομιλητών της Πολιτείας.

«Μεταφέρουμε το βάρος από τη θεραπεία των ασθενών στη διατήρηση των πολιτών υγιών με έμφαση σε πρόληψη ΠΦΥ, αναδόμηση ΕΣΥ, παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις. Προτεραιότητά μας στη νέα αυτοδύναμη διακυβέρνηση της ΝΔ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το Σύστημα Υγείας με ενίσχυση σε πόρους, ανθρώπους με καλύτερους μισθούς και στη λειτουργία με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο υπέρ του πολίτη» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία το εθνικό μητρώο ασθενών με νωτιαία μυϊκή ατροφία

Ξεκινά το μητρώο ασθενών με HIV και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής

Δωρεάν πιλοτικός έλεγχος νεογνών για κυστική ίνωση και άλλες 29 νόσους