ΥΓΕΙΑ

Παίδων Αγία Σοφία: «Τεράστιο» πρόβλημα λειτουργίας στο Τμήμα Ανοσολογίας

Παίδων Αγία Σοφία
Στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλαδικό επίπεδο
INTIME NEWS

Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/05/2023) - Στο επίκεντρο η υποστελέχωση του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. 

Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία αποτελεί το κέντρο αναφοράς για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες στην Ελλάδα, με ιστορία πλέον των 30 ετών. Κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, κάθε παιδί που έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και κάθε παιδί που προχωρά για μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι απαραίτητο να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την 5μελή επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Παίδων, το τμήμα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού. «Στο τμήμα θα μείνουν δύο γιατροί μόνο και μόνο δύο βιολόγοι/βιοχημικοί. Από τους 8 Τεχνολόγους/Παρασκευαστές μένουν μόνο τρεις. Απο τρεις νοσηλευτές παραμένει μία νοσηλεύτρια. Λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων, και τα εργαστήρια και το κλινικό διαγνωστικό έργο απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους! Διάδοχος κατάσταση δεν υπάρχει!» προειδοποιούν οι γιατροί.

Επιπλέον, τονίζουν ότι το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας, που ελέγχει τη συμβατότητα δοτών-ληπτών μοσχευμάτων μυελού των οστών, κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του: «Για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων αυτών εξετάσεων είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς. Το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας έλαβε την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας (EFI) από το 2004. Το εργαστήριο αυτό τότε λειτουργούσε με 5 άτομα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργεί με 1 Βιοχημικό και μία τεχνολόγο με το μισό χρόνο εργασίας της, γιατί καλύπτει και άλλες ανάγκες! Σύντομα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της πιστοποίησης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό. Επίσης τα άλλα εργαστήρια έχουν Πιστοποίηση ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) από το 2020 που έχει σαφείς απαιτήσεις για τη λειτουργία τους».

Το Τμήμα διενεργεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία των Παιδιατρικών Κλινικών αλλά και των Ογκολογικών Κλινικών και της Μονάδας Μεταμόσχευσης. Αν διακοπεί η λειτουργία του, οι λειτουργικές και οικονομικές δυσκολίες θα είναι μεγάλες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/05/2023) στο νοσοκομείο, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων παιδιών με ανοσοανεπάρκεια, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων Παιδιών ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, της 5μελους επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, της Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων. Επίσης συμμετείχαν εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού, ο σύλλογος γυναικών Ζωγράφου και παρευρέθηκαν η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, βιοπαθολόγος, διευθύντρια στο τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας στο ΓΝ. Ευαγγελισμού, τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ανοσολογικής Εταιρείας και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ, όπως και ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής Αναπήρων, συνταξιούχος εργαζόμενος και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία εργαζομένων και γονέων συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Από τη μεριά της, η αντιπροσωπεία ανέδειξε την ανάγκη πριν φύγει το έμπειρο προσωπικό που υπηρετεί, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό, καθώς «χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια εκπαίδευση». Η διοίκηση δεσμεύτηκε μόνο για τη στελέχωση του τμήματος με έναν βιολόγο και τεχνολόγο.