ΥΓΕΙΑ

Τεστ στρεπτόκοκκου: Να διενεργούνται από λειτουργό υγείας κατόπιν ιατρικών οδηγιών

στρεπτόκοκκος
Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία
BSIP/UIG Via Getty Images

Με αφορμή τα περιστατικά λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προχώρησε σε συστάσεις. 

Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Διευκρινίζει δε, πως οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Σχετικά με τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, τα γνωστά strep-test, ο ΠΙΣ αναφέρει πως, αν και πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας. Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

Υπενθυμίζεται πως είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας για τα strep-test. Ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, για την πώληση strep-test από τα φαρμακεία. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία τους είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία νόμιμη, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «εγκληματική» την ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία. Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι η διενέργεια του τεστ πρέπει να γίνεται από επαγγελματία Υγείας. «Το strep-test σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται από επιστήμονες υγείας, όπως είναι και οι φαρμακοποιοί που εργάζονται στα φαρμακεία της κοινότητας, οι οποίοι εφαρμόζουν και τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ, ενώ προειδοποιούσε για προσφυγή στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου.

Σχετικές ειδήσεις