ΥΓΕΙΑ

Λάρισα: Σε ΜΕΘ διασωληνωμένη 72χρονη θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου

Λάρισα: Σε ΜΕΘ διασωληνωμένη 72χρονη θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου
Pixabay

Ιός του Δυτικού Νείλου: Την τελευταία εβδομάδα έχουν δηλωθεί 8 νέα κρούσματα τα οποία αφορούν οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας

Σε καραντίνα αιμοδοτικά από το περασμένο Σάββατο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η ασθενής είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα 72 ετών, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από τη στιγμή που το κρούσμα δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ άμεσα ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που έθεσε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας αλλά και την Ημαθία σε καραντίνα, ενημερώνοντας τα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης που είχαν δεχθεί αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Λάρισας, ώστε να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής όλοι όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.

Στην Ελλάδα συνολικά από την αρχή της περιόδου 2023 μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 10 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώστηκαν- δηλώθηκαν 8 νέα κρούσματα, τα οποία αφορούν οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας). Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικο δελτιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου μέχρι σήμερα. Είχαν εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και ήταν ηλικίας άνω των 81 ετών.

Σημειώνεται ότι κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 26/07/2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε Ιταλία και Ουγγαρία.