ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Τηλεδιάσκεψη για τις πανεπιστημιακές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ιατρική ΕΚΠΑ
Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
INTIME NEWS

Ενημέρωση των προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την «απορρόφηση» της υπηρεσίας υπαίθρου από το θεσμό του προσωπικού γιατρού, την ίδρυση πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ και τη θέσπιση κινήτρων για την αύξηση των παθολόγων και των γενικών γιατρών, ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (24/10/2023) συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και νυν πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος, ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής Χειρουργικής, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Γεώργιος Αντωνάκης, ο εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Ανατομίας, Ιωάννης Τσιαούσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής Νευρολογίας, Σπυρίδων Κονιτσιώτης καθώς και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Καθηγητής Νευρολογίας, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας.

Ειδικά για τη δημιουργία πανεπιστημιακών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε ότι αποστολή τους θα είναι τόσο η εκπαίδευση όσο και η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, όπως συμβαίνει με τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπάρχουν ήδη στη χώρα. Στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες των πολιτών και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών έδωσαν έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, τόνισαν ότι, αποτελεί την καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι προωθούμενες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εστίασαν στον κομβικό ρόλο των Ιατρικών Σχολών ώστε να μπορούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις και να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα εργαλεία και μοντέλα παρέμβασης.

Σχετικές ειδήσεις