ΥΓΕΙΑ

Υγειονομικός συναγερμός πριν από το καρναβάλι – Σε έξαρση ο δάγκειος πυρετός στο Ρίο ντε Τζανέιρο

καρναβάλι
Ήδη έχουν καταγραφεί 10.000 κρούσματα
AP

Σε υγειονομική έκτακτη ανάγκη έχουν κηρύξει το Ρίο ντε Τζανέιρο οι τοπικές αρχές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού.

Τα περιστατικά της ιογενούς νόσου, η οποία μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, τετραπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Ήδη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, έχουν καταγραφεί 10.000 κρούσματα μέσα στο 2024, τη στιγμή που όλη την περσινή χρονιά καταγράφηκαν συνολικά 23.000 περιστατικά.

Η δημοτική αρχή του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν 10 κέντρα περίθαλψης για ασθενείς με δάγκειο πυρετό. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων εξαιτίας της λοίμωξης. Επίσης, οι υγειονομικές αρχές κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών.

Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών γύρω από το χώρο όπου θα παρελάσουν οι διάσημες σχολές σάμπα στο διάσημο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, για το οποίο πλήθη τουριστών συρρέουν στην πόλη.

Τα συνήθη συμπτώματα του δάγκειου πυρετού μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Εμφανίζονται 3-14 ημέρες μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, αρθραλγία, ναυτία, έμετο ή εξάνθημα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα με δάγκειο πυρετό εμφανίζουν συμπτώματα δάγκειου αιμορραγικού πυρετού λίγες ημέρες μετά το τσίμπημα, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας από τη μύτη ή τα ούλα, κόπωση, σοβαρό κοιλιακό άλγος, συνεχείς εμέτους και δυσκολία στην αναπνοή. Η βαριά μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο σύνδρομο καταπληξίας.

(Με πληροφορίες από BBC.com)

Σχετικές ειδήσεις