ΥΓΕΙΑ

Υλοποίηση της πληρωμής εφημεριών περιμένουν οι γιατροί

Υλοποίηση της πληρωμής εφημεριών περιμένουν οι γιατροί

Σε αναμονή για την καταβολή των εφημεριών του δευτέρου τριμήνου του έτους, βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά την πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, αν και εκτιμούν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την καταβολή των σχετικών ποσών μέχρι τις 15 Αυγούστου, λόγω πολλαπλών διοικητικών διαδικασιών.

Την εκτίμηση για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ενώ προβλέπει ότι η σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου Κομοτηνής, θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρες, εξαιτίας της εγκυκλίου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου που ορίζει ότι οι Διοικητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τα προγράμματα εφημέρευσης στα ελλιπή κονδύλια που έχουν διατεθεί.

Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Κομοτηνής, εξαιτίας της εγκυκλίου προσαρμογής των δαπανών, ο κ. Βαρνάβας καταγγέλλει ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Χατζηνέστωρος αφήνει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό για πολλές ημέρες κάθε μήνα, βασικά τμήματα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, (Παθολογικό, Καρδιολογικό, Μαιευτικό-Γυναικολογικό, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό), περιορίζει τους εφημερεύοντες χειρουργικών τμημάτων σε βαθμό να μην είναι δυνατή η διενέργεια οποιασδήποτε επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, περιορίζει κατά 50% τους εφημερεύοντες των Κέντρων Υγείας και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εφημερεύουν πλέον μόνον 2 ειδικευόμενοι ή αγροτικοί γιατροί για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά, ενώ το πρόγραμμα των προηγούμενων μηνών περιλάμβανε επιπλέον ειδικευμένο γιατρό για τα παθολογικά περιστατικά και εφημερεύοντες για καρδιολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που στο νέο πρόγραμμα εξαφανίσθηκαν.

Ο κ. Βαρνάβας επισημαίνει ότι η νομοθεσία προβλέπει υποδοχή και διακίνηση των επειγόντων περιστατικών από έμπειρους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Στο μεταξύ οι ειδικευόμενο γιατροί ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο Κομοτηνής, με απόφαση της συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου, εν αναμονή της προθεσμίας που έθεσαν στο διοικητή του νοσοκομείου με εξώδικο, για την καταβολή των δεδουλευμένων του δευτέρου τριμήνου του έτους.