ΥΓΕΙΑ

Μικροσκοπικά και επικίνδυνα

Μικροσκοπικά και επικίνδυνα
Κάποια έντομα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας...

Κάποια έντομα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Ήρθε η Άνοιξη και μαζί με τα λουλούδια που ανθίζουν, «ανθίζουν» και όλων των ειδών τα έντομα.

Μερικά από αυτά, παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, μπορεί να συνιστούν πραγματικές απειλές αν μας τσιμπήσουν, όπως για παράδειγμα, τα μικροσκοπικά τσιμπούρια που μεταδίδουν τη νόσο του Lyme , τα κουνούπια τον ιό του Δυτικού Νείλου, ή τα τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις. Τα περισσότερα, όμως, δαγκώματα από τέτοιου είδους ζωύφια, αυτό που βασικά προκαλούν είναι ενόχληση και φαγούρα.

Πόσο έντονη είναι η φαγούρα ή μεγάλη είναι η ενόχληση, εξαρτάται από το δέρμα σας, και τον τρόπο με τον οποίο φυλάσσει την χημική ουσία ισταμίνη. Κάποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά μαγνήτες κουνουπιών και τα περισσότερα τσιμπήματα για τα οποία κατηγορούν τις αράχνες, δεν προέρχονται από αυτές.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες είναι εσείς δεν θα είστε σε θέση να καταλάβετε τι σας τσίμπησε, εκτός κι αν το δείτε την ώρα που το κάνει.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι τα πιο κοινά. Σίγουρα ξέρετε ότι θ α πρέπει να προφυλάσσεστε ιδιαίτερα το σούρουπο και την αυγή. Αυτό επίσης, που τα προσελκύει είναι ο ιδρώτας, το αλκοόλ, τα αρώματα και τα σκούρα ρούχα.

Για να αποφύγετε τα κουνούπια, φορέστε εντομοαπωθητικά σπρέι ή αλοιφές που περιέχουν έλαια λεμονιού ή ευκαλύπτου. Τα νερά που λιμνάζουν, είναι συνήθως το μέρος όπου μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 40 άτομα το χρόνο πεθαίνουν από αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα από μέλισσες ή άλλα έντομα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία των αλλεργιών, άσθματος και ανοσολογίας. Δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις εμφανίζονται σε λιγότερους από 1% τοις εκατό των παιδιών και 3% των ενηλίκων. Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό, δύσπνοια ή αίσθημα ζάλης, είναι ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης σε τσίμπημα και χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Πηγή: queen.gr