ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια αδύναμη κυβέρνηση πώς θα χειριστεί δυο καυτές πατάτες…

Μια αδύναμη κυβέρνηση πώς θα χειριστεί δυο καυτές πατάτες…

Δεν υπάρχει αμφιβολία, χρησιμοποιώντας την περίοδο της οικονομικής κρίσης για βιβλιογραφία, ότι οι χώρες του Νότου θα έμεναν απελπιστικά μόνες αν ήταν δυνατόν στην διαχείριση της υγειονομικής-οικονομικής κρίσης του κοροναϊού.

Ευτυχώς που δεν βρίσκεται o Covid-19 μόνο στις χώρες της Μεσογείου, καθώς οι λύσεις δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα και είναι υπό σκληρή διαπραγμάτευση. Φυσικά, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένο, αν λάβουμε υπόψη τις διαφωνίες των βόρειων χωρών.

Σύμφωνα με τους Financial Times τα χρέη των κρατών έφτασαν στα ύψη που είχαν ξανά στο τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το πώς θα εξυπηρετηθεί αυτό το χρέος και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη. Και αν την περίοδο μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο ακολούθησε το αναπτυξιακό boom της ανοικοδόμησης, από εκεί προέκυψε άλλωστε και το όνομα της τυχερής γενιάς των baby boomers, τώρα δεν είναι διακριτό αν η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη. Το όνομα αυτής της γενιάς είναι άρα υπό διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ειδικά στον Νότο όπου το βάρος του χρέους είναι σε ασφυκτικά επίπεδα. Η Ιταλία θα φτάσει στο 150% και η Ελλάδα στο 200%. Αν οι Ευρωπαίοι δεν εκπλήξουν και γίνουν ιδιαίτερα γαλαντόμοι αυτό θα αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για αυτές τις χώρες. Οπότε αποκτά τρομερή σημασία η διαπραγμάτευση που γίνεται εμφανώς και υπογείως για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Μercel εκτιμά ότι τον Ιούλιο είναι πιθανή μια συμφωνία.

Οι συνέπειες αυτής της κρίσης απλώνονται πρώτα πάνω από αυτούς που την διαχειρίστηκαν εσφαλμένα, αλλά όπως σε κάθε παγκόσμια κρίση και στους πιο αδύναμους οικονομικά. Ο Covid-19 δεν περιορίζεται στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά τα επακόλουθα του στην περιοχή μπορεί να είναι πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού.

Την δεδομένη στιγμή έχουμε την ατυχία να έχουμε μια Τουρκία που προσπαθεί να διαχειριστεί με εθνικιστικό τρόπο την επικείμενη οικονομική της κρίση. Ο εγκλωβισμός της από τις χώρες του ενεργειακού άξονα (Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο κτλ) την έχουν οδηγήσει σε ακόμα πιο ριψοκίνδυνες και σπασμωδικές κινήσεις. Η έντονη πλέον παρουσία της στην Λιβύη, παρά το γεγονός ότι ευκαιριακά την δικαιώνει, προκαλεί περισσότερο την δυσαρέσκεια χωρών, όπως η Γαλλία και η Ρωσία. Η μοναδική της ευκαιρία είναι να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική απόσυρση των ΗΠΑ και την σχέση του Erdogan με τον Trump μέχρι την επόμενη προεδρική εκλογή τον Νοέμβριο. Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Covid-19 έχει αποπροσανατολίσει την διεθνή κοινή γνώμη, έχει αδρανοποιήσει τους ισχυρούς γεωπολιτικούς παίκτες και έχει οξύνει την διάθεση της Τουρκιάς για ρίσκο.

Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην Καθημερινή είναι η ώρα για διπλωματική έκρηξη και ενιαία εθνική στρατηγική. Ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει έμπρακτα την αναγκαία συναίνεση στον Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά ζητήματα. Είναι μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί αυτό το γεγονός και μαζί με την Κύπρο να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία σαν υγειονομικό κίνδυνο, όλοι μαζί, προσεκτικά και με την βοήθεια των ειδικών. Η αναδιάταξη των δυνάμεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο επείγει.

Πως ακριβώς θα υπάρξουν οι ψύχραιμες κινήσεις σε αυτά τα δυο φλέγοντα ζητήματα, όταν η κυβέρνηση φαίνεται ότι πελαγοδρομεί σε σχέση με τον ανασχηματισμό; Αλλάζει άποψη ανά πέντε λεπτά για το πότε θα τον κάνει! Η ονοματολογία φθείρει τους υπουργούς και τους αποπροσανατολίζει. Αντί να είναι στα τηλέφωνα για τις εθνικές ανάγκες, πιο πιθανό είναι να προσπαθούν να διατηρήσουν την θέση τους…

* Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.