BOMBER

Όταν λένε «παρέμβαση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά» τι εννοούν; 

Όταν λένε «παρέμβαση της Δύσης στα ελληνοτουρκικά» τι εννοούν; 

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι αλλά η Δύση έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να διακινεί την πρόθεσή της να λειτουργήσει μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα ως διαμεσολαβητής στην εξεύρεση μιας λύσης μεταξύ των δύο κρατών.

Το καλό κλίμα είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση μιας νέας πολιτικής διαδικασίας, εκτιμούν αρκετοί ξένοι αναλυτές, κάτι που αποκαλύπτει άρθρο της DW. Η «πολιτική των προκλήσεων» του Ερντογάν, όπως την χαρακτήρισε Γερμανός διπλωμάτης, αποτελεί πλέον παρελθόν. Θα είναι άραγε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά ή θα τιναχτεί στον αέρα με υπαιτιότητα της γείτονος η οποία πολλές φορές έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ενδιάμεσους στις σχέσεις και στις συζητήσεις με την Ελλάδα; Από τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν στις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία θα εξαρτηθεί, εάν θα αποδεχθούν αυτήν την πρωτοβουλία, σχολιάζει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πρώην διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Deutsche Welle.

Μπορεί κάτι τέτοιο να μας χαροποιεί; Δεν θα το έλεγα… Θυμίζω ότι εν μέσω μυστικής διπλωματίας Βερολίνο και Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες μετά από μήνες χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία. Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου πήγε όπως λέμε κουβά, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεν αλλάζει τακτική.

Η έννοια της διαμεσολάβησης ενέχει πάντα κινδύνους, αφού υπάρχουν πολύ άσχημα προηγούμενα. Θυμίζω το περίφημο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο το οποίο ήταν προϊόν διαμεσολάβησης και παραλίγο να βάλει την Κύπρο σε περιπέτειες. Προφανώς και η Ελλάδα δεν επιθυμεί κανένα ανατολίτικο παζάρι ούτε κατ’ ιδίαν με τον Ερντογάν, ούτε μέσω τρίτου… Αυτά τα παζάρια τα έχουμε πληρώσει ακριβά από τους φίλους μας…