ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η Ferrari 250 Testa Rossa πάει για νέο ρεκόρ

Αυτή η Ferrari 250 Testa Rossa πάει για νέο ρεκόρ

Αυτή η πολύ σπάνια Ferrari είναι μία από τις μόλις 19 που κατασκευάστηκαν ποτέ και που έχουν τα εντυπωσιακά «κομμένα» φτερά.

Του Γιάννη Σκουφή

Η RM Sotheby’s τον επόμενο μήνα θα δημοπρατήσει μια Ferrari 250 Testa Rossa και λόγω της σπανιότητάς της οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τιμή πώλησης θα κυμανθεί από τα 30 έως και τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η εντυπωσιακή, διθέσια, ανοιχτή Ferrari 250 Testa Rossa αποτελεί ένα ακόμη αριστούργημα που έχει βγει από τις διάσημες εγκαταστάσεις στο Maranello. Σε πέντε χρόνια κατασκευάστηκαν μόλις 33 μονάδες της και η συγκεκριμένη είναι αυτή με αριθμό πλαισίου 0738 και είχε κατασκευαστεί το 1958 υπό την επιμέλεια του αείμνηστου Ιταλό μετρ, Sergio Scaglietti.

Πίσω από αυτό το υπέροχο τετράτροχο υπάρχει μία πλούσια αγωνιστική ιστορία με τέσσερις νίκες σε 20 επίσημους αγώνες μέσα σε μια δεκαετία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι είναι μία από τις τελευταίες TR που διατηρούν το αρχικό πακέτο κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων, το οποίο το 2013 πέρασε από μια ολική αποκατάσταση από τη Ferrari Classiche.

H καρδιά αυτού του θρυλικού αγωνιστικού, ένας V12 Colombo 3.000 κυβικών με έξι διπλά καρμπυρατέρ και τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα. Ο οποίος σύμφωνα με τη Ferrari αποδίδει 296 ίππους και 300 Nm, που καταλήγουν στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου τεσσάρων σχέσεων.

Με τελική ταχύτητα που 267 χλμ./ώρα η 250 TR που ζυγίζει μόλις 794 κιλά, προσφέρει ακόμη και σήμερα μοναδικές συγκινήσεις και έναν απίστευτο ήχο.

Οι σινεφίλ μπορεί να αναγνωρίσουν αυτή την εμβληματική Ferrari από την πρόσφατη βιογραφική ταινία για τον Enzo Ferrari, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα Mille Miglia στην Ιταλία. Με τέσσερις νίκες στις 24 Ώρες του Le Mans, θριαμβευτικές επιδόσεις στις 12 Ώρες του Sebring και άλλες αξιοσημείωτες διοργανώσεις όπως το Targa Florio, η 250 Testa Rossa ήταν τέσσερις φορές νικήτρια του World Sports Car Championship.

Ο Shelby Myers, επικεφαλής των ιδιωτικών πωλήσεων της RM Sotheby's, ασπάζεται την άποψη πολλών συλλεκτών δηλώνοντας ότι η 250 Testa Rossa είναι «το πιο επιθυμητό αυτοκίνητο στον κόσμο», ξεπερνώντας σε αγωνιστικές διακρίσεις ακόμη και την 250 GTO.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της δημοπρασίας, εντείνονται οι εικασίες σχετικά με την είσοδο της 250 TR στην ελίτ της λίστας των 20 ακριβότερων αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.