Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Bugatti Bolide δεν έχει φρένα αλλά… άγκυρες

Newsbomb

Οι Γάλλοι έχουν να καυχιούνται πως η απίστευτη βολίδα τους έχει τα μεγαλύτερα δισκόφρενα από ανθρακονήματα που έχουν μπει ποτέ σε ένα hypercar.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Bugatti Bolide, ένα hypercar που υπερβαίνει οποιοδήποτε άλλο, όπως διατείνονται οι Γάλλοι, αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πέρα από την εντυπωσιακή τιμή της που φτάνει τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, η Bolide, που θα έχει κατασκευαστεί μόλις 40 φορές, διακρίνεται για τις πολλές τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνει.

Καταρχήν, ο W16 των 8,0 λίτρων της, εξοπλισμένος με 4 turbo, παρέχει απίστευτη ισχύ 1.825 ίππων με αγωνιστικό καύσιμο 110 οκτανίων (1.600 με στάνταρ βενζίνη).

Από εκεί και πέρα κορυφαία είναι και τα φρένα από ανθρακονήματα της Bolide που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Brembo είναι τα μεγαλύτερα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ένα hypercar. Επίσης ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα αγωνιστικών κατηγοριών όπως του Le Mans και της Formula 1.

Οι 8πίστονες εμπρός δαγκάνες με τα τακάκια των 25 χιλιοστών μαγκώνουν τους εμπρός δίσκους των 390x37,5 χιλιοστών, ενώ οι πίσω είναι 6πίστονες και οι δίσκοι έχουν διάσταση 390x43 χιλιοστών. Και επειδή κάθε γραμμάριο παίζει το ρόλο του σε ένα hypercar, το βάρος του κάθε δίσκου έχει περιοριστεί σε μόλις 3,175 κιλά.

Επιπρόσθετα έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ψύξη των φρένων. Έτσι οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί για να κατευθύνουν τον αέρα στα φρένα, αποτρέποντας την υπερθέρμανση και την φθορά κατά την επιβράδυνση από ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.

Επιπλέον, το σύστημα πέδησης έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί οδηγούς διαφορετικών επιπέδων εμπειρίας. Η ενσωμάτωση μιας «wet» λειτουργίας οδήγησης (μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο που ακολουθεί) επιτρέπει στον ηλεκτρονικό έλεγχο της Bolide να κάνει ακριβείς ρυθμίσεις για να προκληθεί υποστροφή, επιδεικνύοντας μια δέσμευση τόσο για τις επιδόσεις όσο και για την ασφάλεια.