MEN'S GUIDE

Κακό αφεντικό, αυτή η μάστιγα!

Κακό αφεντικό, αυτή η μάστιγα!

Το αφεντικό σου. Κανονικά και σύμφωνα με τα εγχειρίδια management θα έπρεπε να είναι αυτός που σε εμπνέει, που σου παρέχει κίνητρα και σε καθοδηγεί.

Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup περίπου το 60% των επικεφαλής επιχειρήσεων ή τμημάτων δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που έγινε στην Αμερική υπάρχουν κάποιες ιδιότητες, χαρακτηριστικά, συμπεριφορές που φτιάχνουν ένα αφεντικό εφιάλτη για τους εργαζόμενους.

Αυτά είναι:

Εγωκεντρισμός (60%)

Ισχυρογνωμοσύνη (49%)

Υπερβολικές απαιτήσεις (43%)

Κυκλοθυμία (41%)

Οι περισσότεροι επικεφαλής παραδέχονται ότι έχουν θέματα. Στην έρευνα DDI περίπου το 64% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι χρειάζονται δουλειά στο θέμα της συμπεριφοράς και δικαιολογούνται για αυτό ρίχνοντας το φταίξιμο στον αγώνα για καλά νούμερα.
Από την άλλη η TalentSmart μια έρευνα μεταξύ 1 εκατ. ανθρώπων κατέδειξε ότι το 90% των τοπ μάνατζερ ξέρουν να συμπεριφέρονται σωστά σε στιγμές στρες. Αυτό σημαίνει υψηλή συναισθηματική ευφυία.

Κατηγορίες κακών αφεντικών

Το δήθεν φιλαράκι σου

Είναι αυτός που κάνει συνεχώς πλάκα, που σε καλεί να βγείτε για μπίρες, που κάνει συζητήσεις επί προσωπικού. Συνήθως δουλεύει ελάχιστα, γιατί τρώει το χρόνο του στο p.r. και φυσικά αν πρέπει να πάρει κάποια σκληρή και σοβαρή απόφαση πολύ απλά δεν το κάνει. Χρειάζεται να ασχολείσαι συνεχώς μαζί του.
Πως το αντιμετωπίζεις; Όρια, βάζεις όρια εξαρχής. Πλάκα μέχρι ενός σημείου και σε καμία περίπτωση δε μπαίνεις στη διαδικασία του επί προσωπικού. Δεν έχει νόημα να του εξηγήσεις γιατί δε θέλεις να γίνετε φιλαράκια, ζει και τρέφεται από αυτό. Απλώς προφυλάξου εσύ.

Ο τύραννος

Είναι μακιαβελικός και όλες του οι αποφάσεις τρέφουν απλώς το Υπερεγώ του. Συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους του σα να είναι ταραξίες σε γαλέρα. Όσοι είναι καλοί στη δουλειά είναι βασικά εχθροί του, αφού απειλούν την πρωτοκαθεδρία του. Όσοι τον θαυμάζουν είναι η αυλή του και φυσικά απολαμβάνουν κάποια μικρά προνόμια.
Πως τον αντιμετωπίζεις; Δύσκολα. Το μόνο που σε σώζει είναι να κάνεις τη δουλειά σου αλλά με κάποιον τρόπο να παίρνει ένα μέρος της αξίας τους ο ίδιος ως επίτευγμα. Πρέπει να τον κάνεις να πιστέψει ότι δεν θα το είχες σκεφτεί και κάνει αν δεν υπήρχε αυτός. Δεν έχει νόημα να μπαίνεις σε μάχες μαζί του εκτός κι αν διακυβεύεται κάτι πραγματικά σοβαρό. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απλώς άστον να πιστεύει ότι προσκυνάς το μεγαλείο του.

Το ρομπότ

Δε θυμάται το όνομά σου, είσαι απλώς ένα νούμερο στη διαδικασία παραγωγής. Κοιτάζει μόνο τα νούμερα, δε διαθέτει την παραμικρή ικανότητα να σχετιστεί σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο μόνος τρόπος για να αντέξεις είναι να μάθεις να του μιλάς με νούμερα. Μην επιχειρήσεις να του μιλήσεις ανθρώπινα, δεν το αντέχει, δεν το καταλαβαίνει.

Ο οραματιστής

Είναι μπροστά, κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει τώρα. Δεν είναι οργανωτικός δεν ξέρει να αναθέσει δε μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο έργου. Γιατί είναι τόσο μπροστά που όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Θα πρέπει για να επιζήσετε να τον αναγκάσετε να συγκεντρωθεί. Δύσκολο! Αλλά κάντε μια προσπάθεια.

Σχετικές ειδήσεις