ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλεκτικά οχήματα βάζουν… όπισθεν για μία βόλτα στο παρελθόν (pics)

Συλλεκτικά οχήματα βάζουν… όπισθεν για μία βόλτα στο παρελθόν (pics)

Οι «σκονισμένες» μηχανές αρχίζουν να ζεσταίνονται.

Ιδιοκτήτες συλλεκτικών οχημάτων βάζουν το κλειδί στη μίζα και «πατούν» γκάζι για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν. Προορισμός τους… οι χώροι του Μεσογειακού Εκθεσιακού Κέντρου (ΜEC) στην Παιανία, όπου από σήμερα μέχρι και τις 20 Μαρτίου οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην ιστορία της μετακίνησης του 20ου αιώνα.

Αφηγητές… πάνω από 200 αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες ακόμη και ποδήλατα τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 1917- 1985.

Ξεχωριστή στάση θα αποτελέσει ένα μοναδικό υπεραστικό λεωφορείο του 1962 που κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια στο εργοστάσιο της "Βιαμάξ". Είναι ένα αυτοφερόμενο Mercedes Benz R495 που σχεδιάστηκε από τον Έλληνα σχεδιαστή Αντώνιο Ρίζο και εξέπληξε τους Γερμανούς της Mercedes Benz AG. Τέτοιου είδους λεωφορεία κυκλοφόρησαν ως τουριστικά μοντέλα R514 (όπου R σημαίνει Ρίζος). Μία ακόμα μορφή της ελληνικής αυτοκίνησης ήταν ο σχεδιαστής Ιωάννης Δρακούλης, ο οποίος είναι ο "πατέρας" πολλών ελληνικής κατασκευής λεωφορείων που κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες του '60 και '70 στους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς δρόμους δείχνοντας τη δυναμική που είχε η ελληνική αμαξοποιΐα και βιομηχανία εκείνη την εποχή. To όχημα έχει ανακατασκευαστεί βάσει των αρχικών σχεδίων από τη ΛΑΕΓΕ.

Πέρα εξάλλου από τις εντυπωσιακές αντίκες των τεσσάρων και δύο τροχών, στο πολιτιστικό αυτό γεγονός το οποίο διοργανώνεται για τρίτη φορά στην Αθήνα από το εξαμηνιαίο συλλεκτικό περιοδικό Classic Century, οι επισκέπτες θα θαυμάσουν σπάνιες εικόνες από την αρχή του προηγούμενου αιώνα που συνδέονται με τη μετακίνηση του ανθρώπου της εποχής.

Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργούν διάφορα περίπτερα επαγγελματιών που σχετίζονται με τη μηχανοκίνηση ενώ όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο διάσωσης-συντήρησης ενός κλασικού αυτοκινήτου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις των ειδικών. «Φυσικά, δεν θα λείψουν οι προβολές βίντεο με ράλι, καλλιστεία οχημάτων, αγώνες slot cars» όπως σημειώνει και ο εκδότης του Classic Century και διοργανωτής της έκθεσης Μιχάλης Ρασιδάκης ο οποίος θυμίζει ότι η είσοδος είναι δωρεάν ώστε «να συμμετάσχουν όλοι, λάτρεις του αυτοκινήτου και μη, σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός καθώς πέρα από την ιστορία των τροχών διηγείται την ιστορία της καθημερινής μετακίνησης αλλά και μιας ιδιαίτερης τέχνης και τεχνικής που χαρακτηρίζει τα κλασικά οχήματα».

Mεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο, Λεωφ. Αθηνών - Λαυρίου 301, Παιανία

Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 15 Μαρτίου 17:00-22.00, Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα 10.00-22.00, Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Μαρτίου 17:00-22.00
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.