ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντόροθ Κινγκ: «Ο τάφος φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο»

Ντόροθ Κινγκ: «Ο τάφος φτιάχτηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο»

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, σε νέες της δηλώσεις για την Αμφίπολη επιμένει ότι το μνημείο έγινε τάφος του Ηφαιστίωνα αν και φτιάχτηκε για τον Αλέξανδρο.

Η Κινγκ, σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», επιμένει στην άποψή της ότι το εντυπωσιακό μνημείο κατασκευάστηκε με παραγγελία του μεγάλου στρατηλάτη και τελικά έγινε ο τάφος του Ηφαιστίωνα.

Παράλληλα δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα, τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη «θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις».

Ο σκελετός που βρέθηκε αναζωπύρωσε τις συζητήσεις στους κόλπους ερευνητών και ειδικών για τον νεκρό που ήταν θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κινγκ, «...προς το παρόν όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και σε συνδυασμό με το κολοσσιαίο μέγεθος και τον ασυνήθιστο διάκοσμο μου δείχνουν ότι η κατασκευή του τύμβου ξεκίνησε κατά παραγγελία του Αλέξανδρου και ολοκληρώθηκε από τους επιγόνους του».

Σύμφωνα με τη διάσημη αρχαιολόγο, «το εάν ο τύμβος προοριζόταν για τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη ή για τον Ηφαιστίωνα είναι υπό συζήτηση, όμως επειδή ξέρουμε ότι η κατασκευή του τύμβου του Ηφαιστίωνα ακυρώθηκε, είναι πιθανό να κατασκευάστηκε για τον ίδιο τον Αλέξανδρο».

«Υποπτεύομαι», προσθέτει, «ότι θα υπάρξουν κι άλλα ευρήματα που θα έρθουν στο φως. Από τις πηγές, πάντως, μαθαίνουμε ότι μόνο δύο είναι οι υποψήφιοι χρονολογικά και από πλευράς κοινωνικής θέσης: ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος».

«Ολες οι πηγές συμφωνούν ότι το σώμα του Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, οπότε ο μόνος που μας μένει είναι ο Ηφαιστίωνας», υπογραμμίζει η αρχαιολόγος.

Στη συνέντευξή της η Κινγκ υπογραμμίζει ότι «η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία, η Βεργίνα είναι στη Μακεδονία και η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι τόσο γελοίο όσο το να υποστηρίζεις ότι ο Ιησούς πήγε στην Αμερική». Με αυτά τα λόγια η γνωστή αρχαιολόγος, και γνώστης των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών και άλλων που διεκδικούν μέρος από το μεγαλείο της ανακάλυψης της Αμφίπολης.

Σχετικές ειδήσεις