ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα της Ελβετίας που «σήκωσε» ασθενή με παράλυση

Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα της Ελβετίας που «σήκωσε» ασθενή με παράλυση
Credit: CHUV/ Gilles Weber

Ελβετία: Ο Αχιλλέας Λασκαράτος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πριν 4 χρόνια βρέθηκε στην ομάδα μέσω προγράμματος και αποφάσισε να κάνει εκεί το διδακτορικό του

Την περασμένη Παρασκευή, η είδηση ότι ασθενής με παράλυση κατάφερε να περπατήσει κανονικά με την βοήθεια ενός εμφυτεύματος στον εγκέφαλο του αποκατέστησε την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Το μεγάλο επίτευγμα της νευροβιολογίας έγινε στην Ελβετία και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature.

Μέλος της ερευνητικής ομάδας βιοιατρικής στην Ελβετία ήταν και ένας Έλληνας επιστήμονας, ο ιατρός Αχιλλέας Λασκαράτος. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πριν 4 χρόνια βρέθηκε στην ομάδα μέσω προγράμματος και αποφάσισε να κάνει εκεί το διδακτορικό του.

Ο κ. Λασκαράτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η στιγμή που σηκώνεται και περπατά ένας παράλυτος άνθρωπος είναι πολύ συναισθηματική για όλους.

«Όπως μας είπε ο καθηγητής, κλαίγανε όλοι – η οικογένεια, ο ασθενής και οι γιατροί».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον, ανάλογες επεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν θα επαναφέρουν την κινητικότητα και στα άνω άκρα, καθώς και στα άτομα με παράλυση μετά από εγκεφαλικό ή και τη νόσο Πάρκινσον.

Όσο για τον ίδιο, θα παραμείνει στο εξωτερικό για τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσει την ειδίκευσή του στην Ελβετία ή στις ΗΠΑ.

Ευχήθηκε όμως να «έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να επιστρέψει στο μέλλον στην Ελλάδα».