Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες ειδικότητες της Ιατρικής τείνουν να «εξαφανιστούν» - Τι λένε ειδικοί στο Ne
Θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ τον ιατρό;
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες ειδικότητες της Ιατρικής απειλεί με «εξαφάνιση»

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη και παράλληλα αποτελεί μελλοντική απειλή για ορισμένες ειδικότητες - Θα αντικαταστήσουν τα ρομπότ τον ιατρό; Ποιες ειδικότητες της Ιατρικής απειλεί να αφανίσει η τεχνητή νοημοσύνη; - Με ποιον τρόπο βοηθά την επιστήμη της Ιατρικής; - Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σιαφάκας μιλώντας στο Newsbomb.gr δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη τρέχει με ταχύτητες φωτός και πλέον εφαρμόζεται σε όλες τις επιστήμες μέχρι και σε ειδικότητες της Ιατρικής, παρέχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο της ακριβέστερης διάγνωσης και της καλύτερης πρόβλεψης για την εξέλιξη μιας νόσου αλλά και της χορήγησης καλύτερης θεραπείας.

Την ίδια ώρα, όμως, η χρήση της εγείρει προβληματισμούς και διλήμματα για το μέλλον όχι μόνο κάποιων ειδικοτήτων της Ιατρικής αλλά και για το μέλλον των γιατρών.

Ο κ. Σιαφάκας αναφέρθηκε στις ειδικότητες της Ιατρικής που «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνηGetty Images

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σιαφάκας μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στη σύγχρονη ιατρική καθώς μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης ασθενειών. Παράλληλα, όμως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική απειλή για τον ουσιώδη ρόλο των γιατρών.

Ο κ. Σιαφάκας εκτιμά ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ειδικότητες της Ιατρικής με πρώτες την Ακτινολογία, την Κυτταρολογία, την Παθολογοανατομία, τη Μικροβιολογία κ.ά.. «Οι ειδικότητες που κινδυνεύουν πρώτες να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη είναι κυρίως αυτές που είναι απεικονιστικές δηλαδή η Ακτινολογία, η Παθοανατομία, Κυτταρολογία, Μικροβιολογία και η Βιοχημεία».

gettyimages-1271630515-170667a.jpg
Η τεχνητή νοημοσύνη μελλοντική απειλή για ειδικότητες της ΙατρικήςGetty Images

Ερωτώμενος για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους γιατρούς ο κ. Νίκος Σιαφάκας τόνισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ιατρική εκπαίδευση και πρακτική αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους γιατρούς.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, πιστεύουμε πως όχι, στις ειδικότητες που έχουν επαφή με τον άρρωστο θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί ο γιατρός από την τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια δεν είναι εντελώς απίθανο το σενάριο αυτό να πραγματοποιηθεί στο απώτερο μέλλον. Όταν η μηχανή θα γίνει πιο έξυπνη από τον άνθρωπο τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα», είπε.

Και εξήγησε τη βοήθεια που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Η τεχνητή νοημοσύνη στη φάση που είμαστε τώρα μπορεί να μας βοηθήσει στη διάγνωση (σ.σ να κάνουμε μία διάγνωση πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια), επιλογή φαρμακευτικής αγωγής, συμπεράσματα για εξέλιξη νόσου κ.ά.. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα έχει πολλές χρήσεις στην πνευμονολογία», ανέφερε.

pexels-alex-knight-2599244.jpg
H χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει προβληματισμούς και ηθικά διλήμματα για το μέλλονPexels

Ο ίδιος θα συμβούλευε τους νέους γιατρούς να παρακολουθούν στενά κάθε είδους μελέτες και έρευνες για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και να τις εφαρμόζουν.

«Θα συμβούλευα τους νέους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να προσαρμόζονται σε αυτές, να μην μείνουν πίσω οι πνευμονολόγοι έτσι ώστε ό,τι καινούργιο βγαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην πνευμονολογία να το χρησιμοποιούν γρήγορα», τόνισε.

Νέα μελέτη: Τα προγράμματα τύπου ChatGPT μπορεί να φέρουν επανάσταση στην ιατρική

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την επαφή με τον γιατρό, μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» προτείνει ότι οι γιατροί που συνεργάζονται με τεχνολογίες, όπως το ChatGPT, μπορούν να φέρουν επανάσταση στην ιατρική.

Η μελέτη, που έγινε με επικεφαλής το Ινστιτούτο Qualcomm του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, συνέκρινε γραπτές απαντήσεις από γιατρούς και απαντήσεις από το ChatGPT σε πραγματικές ερωτήσεις υγείας που τέθηκαν στο φόρουμ AskDocs της ιστοσελίδας Reddit. Μια ομάδα πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας προτίμησε τις απαντήσεις του ChatGPT στο 79% των περιπτώσεων αξιολογώντας τις με βάση την ποιότητα των πληροφοριών και την ενσυναίσθηση.

pexels-artem-podrez-5726706.jpg
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλλει θετικά στην ιατρική μέχρι σήμερα.Pexels

Οι απαντήσεις καλής ή πολύ καλής ποιότητας ήταν 3,6 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς και οι απαντήσεις με ενσυναίσθηση ήταν 9,8 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς. «Οι ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης με την τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστιες», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον Άγιερς, αναπληρωτής επικεφαλής Καινοτομίας στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών και Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η περίθαλψη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι το μέλλον της Ιατρικής».

pexels-tara-winstead-8386434.jpg
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά ως ένα βαθμό την ανθρωπότητα.Pexels

«Αν και η μελέτη έφερε το ChatGPT αντιμέτωπο με τους γιατρούς, η τελική λύση δεν είναι να πετάξουμε τον γιατρό έξω», είπε ο Άνταμ Πόλιακ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Κολέγιο του Μπριν Μαρ στην Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αντίθετα, ένας γιατρός που αξιοποιεί το ChatGPT είναι η απάντηση για καλύτερη φροντίδα με ενσυναίσθηση».

Ο Έρικ Λέας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, περιγράφει ότι «η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε την υιοθέτηση της εικονικής υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ αυτό διευκόλυνε την πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ασθενείς, οι γιατροί επιβαρύνονται από έναν καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων ασθενών που ζητούν ιατρικές συμβουλές, τα οποία έχουν συμβάλει σε επίπεδα ρεκόρ ιατρικής εξουθένωσης».

Η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του κόσμου.Getty Images

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς στην επικοινωνία με επίκεντρο τον ασθενή, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην υγεία που υφίστανται οι μειονοτικοί πληθυσμοί, οι οποίοι συχνά αναζητούν υγειονομική περίθαλψη μέσω μηνυμάτων, να δημιουργήσουμε νέα συστήματα ιατρικής ασφάλειας και να βοηθήσουμε τους γιατρούς παρέχοντας ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη», συμπληρώνει ο Μαρκ Ντρέντζε, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σχετικές ειδήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο «Εξολοθρευτή»: Πώς μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα

Αυτό είναι το επάγγελμα που πρόκειται να εξαφανιστεί πρώτο λόγω AI

ChatGPT: Η πιο «ανθρώπινη» μηχανή κρύβει παγίδες - Expert της Microsoft εξηγεί τι να προσέχουμε

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ